Bucurestiul va fi un oras curat si cu un nivel al poluarii acceptabil in cel putin 15 ani, dupa investitii de sute de milioane de euro. Capitala va deveni un oras curat doar daca locuitorii urbei vor fi un pic mai educati si aspru sanctionati. I

Bucurestiul va fi un oras curat si cu un nivel al poluarii acceptabil
in cel putin 15 ani, dupa investitii de sute de milioane de euro.

Capitala va deveni un oras curat doar daca locuitorii urbei vor fi un pic mai educati si aspru sanctionati. In plus, Bucurestiul din zilele noastre nu poate fi comparat ""nici pe departe"" cu alte capitale europene, avand in jur de 300 de tone de praf si alte cateva zeci de tone de plumb care plutesc deasupra orasului, unde scaldatul in lacuri este periculos, iar aspectul aleilor si zonelor verzi din parcuri este dezolant. Acestea sunt concluziile autoritatilor centrale si ale reprezentantilor municipali, participanti la conferinta internationala dedicata mediului ""Bucuresti - un oras curat"".
COLECTARE SELECTIVA. O problema aparte o reprezinta colectarea selectiva a deseurilor. Desi autoritatile centrale au obtinut perioade de tranzitie pentru toate ramurile de deseuri si sustin ca acestea nu reprezinta o problema, autoritatile locale nu au montat nici macar pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor in toate zonele din capitala. ""Bucurestiului ii lipseste o schema de management al deseurilor, care sa duca la colectare selectiva si o reciclare reala a deseurilor"", a explicat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. ""Avem foarte multe proiecte-pilot pentru colectarea selectiva a deseurilor, insa mai avem mult de lucru. Cu ajutor din partea populatiei si a autoritatilor, Romania va putea indeplini cerintele Uniunii Europene"", a explicat Elena Dumitru, directorul Directiei Gestiunea Deseurilor si Substantelor Chimice Periculoase din Ministerul Mediului.
INCERCARI. In cateva zone din Sectorul 6 au fost amplasate cate trei containere de colectare in capacitate de 1,1 metri cubi. Astfel, cele albastre sunt pentru hartie si carton, galben, pentru PET (sticle de plastic) si verde pentru sticla. ""Crearea instrumentelor de comunicare, a ghidului practic si pentru tot ce a insemnat comunicare catre cetateni au fost cheltuite 82.000 de euro. Au fost infiintate zece puncte de colectare selectiva, iar pubelele au fost achizitionate de Urban"", a spus Claus Paul, Asociatia Expertilor de Mediu (AEM). Mai mult, pana la sfarsitul lunii mai, pe raza Sectorului 6 urmeaza sa fie amenajate 110 astfel de puncte in care colectarea deseurilor sa se faca selectiv.

PUBELE ECOLOGICE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.