Ameteli, oboseala, transpiratii, dificultati de concentrare a atentiei si de memorie... Sunt semne ca ati putea avea hipotensiune, ceea ce ar trebui sa va indrume catre cardiolog. Cele mai multe sfaturi ale specialistilor se adreseaza suferinzi

Ameteli, oboseala, transpiratii, dificultati de concentrare a atentiei
si de memorie... Sunt semne ca ati putea avea hipotensiune, ceea ce ar trebui sa va indrume catre cardiolog.

Cele mai multe sfaturi ale specialistilor se adreseaza suferinzilor de hipertensiune. Insa nu trebuie uitati hipotensivii, adica persoanele cu tensiunea arteriala sub 10 mm Hg. Contrar hipertensiunii, valorile mici ale tensiunii nu reduc speranta de viata a indivizilor, dar afecteaza calitatea vietii de zi cu zi. Hipotensivii acuza frecvent ameteli si prezinta riscul de a cadea.
Hipotensiunea poate fi mostenita, iar cele mai afectate sunt femeile, in special tinerele slabe. Scaderea tensiunii apare de asemenea in urma unei boli neurologice sau a unui tratament medicamentos cu antidepresive, antihipertensive.
Hipotensivii sufera ameteli si pot lesina in anumite circumstante: intr-o incapere supraincalzita, dupa un indelungat stat in picioare, in situatii de stres, oboseala. De exemplu, persoanele hipotensive aflate intr-un magazin superaglomerat pot lesina. Daca insa aceste stari de rau se repeta frecvent chiar si in conditii mai putin stresante, este necesar sa consultati medicul, pentru ca numeroase suferinte pot fi la originea lesinului.
Tensiunea arteriala scade si cand ne ridicam brusc in picioare. Trecerea de la pozitia orizontala la cea verticala declanseaza hipotensiunea de scurta durata si ameteli. Fenomenul este numit de medici hipotensiune ortostatica si este explicata printr-o slaba reglare a tensiunii cerebrale. Statul prelungit la pat sau tulburarile circulatiei periferice care provoaca varice favorizeaza acest fenomen.
Tensiunea mica reprezinta o problema grava, cand valorile tensiunii variaza frecvent in raport cu cele normale. De retinut ca oscilatiile tensiunii nu sunt bine tolerate de organism. A doua situatie grava este cand hipotensiunea scade brusc sub 5 sau 6 mm Hg (minimum vital). Sub aceasta limita, inima nu mai are capacitatea de a iriga toate partile corpului, dintre care creierul sufera cel mai mult.

SFATURI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.