Revarsarea apelor Dunarii a pus pe drumuri peste 12.000 de oameni, a afectat peste 6.000 de gospodarii, a distrus drumuri, poduri si peste 150.000 de hectare de terenuri agricole. Valoarea pagubelor produse de inundatii se apropie de 100 de milioane

Revarsarea apelor Dunarii a pus pe drumuri peste 12.000 de oameni, a afectat peste 6.000 de gospodarii, a distrus drumuri, poduri si peste 150.000 de hectare de terenuri agricole. Valoarea pagubelor produse de inundatii se apropie de 100 de milioane de euro. Valoarea despagubirilor platite ramane insa la latitudinea statului, deoarece foarte putine din culturile agricole si locuinte erau asigurate.

Autoritatile nu au calculat inca valoarea totala a pagubelor, dar au facut un bilant al efectelor inundatiilor. ""Din evaluarile facute pana in prezent, nivelul pagubelor inundatiilor din acest an este inferior celui din 2005, principala problema fiind reprezentata de numarul mare de case afectate si de pagubele produse in agricultura"", a declarat Victor Paul Dobre, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Evaluarile partiale (ale caselor distruse total, ale culturilor asigurate si ale drumurilor avariate) arata ca valoarea pagubelor se apropie de 50 de milioane de euro. Daca luam in calcul si gospodariile afectate, culturile neasigurate, padurile inundate si casele distruse partial, pierderile se apropie lejer de 100 de milioane de euro. Estimarea nu cuprinde pagubele produse societatilor comerciale din zonele afectate (santiere navale si porturi care si-au oprit activitatea, pensiuni turistice inchise), care nu isi vor putea recupera pierderile decat daca sunt asigurate.
BILANT. Datele centralizate ale Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) arata ca 12.069 de persoane au fost evacuate, 157 de localitati din 12 judete au fost afectate, 3.093 de case au fost inundate, in timp ce mai mult de 1.000 de locuinte au fost distruse. Potrivit MAI, circa 30% din persoanele evacuate au fost cazate de autoritati in scoli, unitati sanitare, in corturi sau pe pontoane plutitoare, restul gasindu-si adapost la rude sau la cunostinte.
Cele mai grav afectate judete sunt Dolj, cu peste 8.000 de persoane evacuate, si Calarasi, de unde au fost stramutati aproape 2.500 de oameni.
CASE. Apele revarsate au inundat 6.086 de gospodarii si anexe gospodaresti si au adus in pericol de prabusire 122 de locuinte. Pentru a mai reduce furia apelor, autoritatile au inundat controlat 21.000 de hectare de teren. In ceea ce priveste infrastructura, inundatiile au afectat 8 km de drumuri nationale, 408 km de drumuri judetene, 189 km de drumuri comunale, 44 de poduri, 225 de podete si traversari pietonale. Au ramas fara energie electrica 13 localitati, au fost afectate opt linii electrice totale si 159 de posturi de transformare.
AJUTOARE. Guvernul roman a alocat in mai multe etape ajutoare pentru sinistrati. Pana in prezent, aceasta suma a ajuns la peste 25 de milioane de euro.
Astfel, Guvernul a alocat suma de 3 milioane de lei noi pentru ajutorarea familiilor evacuate din noua judete. Din acesti bani, fiecare membru al familiilor evacuate din pricina inundatiilor va primi un sprijin de 150 de lei noi. In plus, fiecare copil care provine dintr-o familie afectata de inundatii va primi 80 de lei noi pentru achizitionarea de rechizite. Totodata, Guvernul a decis suplimentarea bugetului Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat cu suma de 35 de milioane de lei noi pentru refacerea stocurilor de produse si cu alte 8,75 milioane de lei noi pentru cumpararea, in regim de urgenta, a 500 de case modulare. La solicitarea prefecturilor, Executivul a aprobat si acumularea, in regim de urgenta, a unor cantitati de alimente in valoare de 2,1 milioane de lei noi, pentru interventii operative in sprijinul populatiei afectate de inundatii.
PRODUSE. Guvernul a acordat ajutoare umanitare in valoare de 35 de milioane de lei noi populatiei sinistrate din zonele afectate de inundatii. Ajutoarele constau in 80.000 de litri de apa minerala, 15 tone de lapte praf, 10.000 de paturi, 20.000 de saci de dormit, 20.000 de paturi, 20.000 de saltele, 5.000 de corturi, 5.000 de aragazuri, 5.000 de lighene, 5 tone de sapun, 5 tone de detergenti, 5.000 de felinare cu petrol, 20.000 de pelerine pentru ploaie, 5.000 de perechi de cizme de cauciuc. Familiile din Constanta, Dolj si Tulcea au primit in prima saptamana dupa declansarea inundatiilor un ajutor umanitar de urgenta constand in alimente si combustibili in valoare de 602.000 lei noi.

AJUTOR EUROPEAN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.