Componentii superbei echipe care a cucerit in 1986, la Sevilla, Cupa Campionilor Europeni, invingand Barcelona cu 2-0, dupa loviturile de departajare, se reunesc astazi la Corbeanca, unde vor sarbatori implinirea a 20 de ani de la memorabila finala
Componentii superbei echipe care a cucerit in 1986, la Sevilla, Cupa
Campionilor Europeni, invingand Barcelona cu 2-0, dupa loviturile de departajare, se reunesc astazi la Corbeanca, unde vor sarbatori implinirea a 20 de ani de la memorabila finala.


Seria dramatica a penalty-urilor, cele patru parade fantastice ale lui Duckadam sau executiile decisive ale lui Lacatus si Balint vor ramane pe vecie in cartea de aur a fotbalului romanesc.
LEGENDARII. Iata si echipa folosita atunci de antrenorii Emeric Ienei si Anghel Iordanescu: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu - Balan (a۪72 Iordanescu), Majearu, B̦l̦ni, Balint - Lacatus, Piturca (a۪112 Radu II). In absenta capitanului de drept, Tudorel Stoica, suspendat, banderola a fost purtata de Stefan Iovan.
NEA IMI. Antrenorul principal al echipei de atunci, venerabilul Emeric Ienei este mandru de faptul ca Steaua acelor timpuri a rezistat cativa ani buni in topul fotbalului european. ""Meritul mare nu este ca am castigat Cupa Campionilor Europeni, ci ca inca patru ani, cel putin, echipa a stat in topurile continentului, fiind o data semifinalista si inca o data finalista. Mi-as dori sa cred ca vreodata o echipa romaneasca va mai reusi sa castige aceasta cupa, dar nu vad cand, pentru ca echipele care se lupta pentru acest trofeu sunt multinationale iar la noi situatia economica nu ne permite sa cumparam jucatori"". Ideea i-a fost intarita si de antrenorul secund de atunci, fostul selectioner Anghel Iordanescu, care a implinit recent 56 de ani. Ienei a dezvaluit si un fragment din discursul pe care l-a tinut jucatorilor in vestiarul Stadionului Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, inaintea primului fluier al francezului Michel Vautrot. ""Le-am spus ca Barcelona nu le poate face nimic, decat sa-i bata si ca vreau sa se apropie de forma lor cea mai buna"".
""FIARA"". Marius Lacatus a ramas in memoria tuturor prin executia aproape nebuneasca prin care l-a invins pe catalanul Urruti. ""Nu m-am gandit la nimic inainte de penalty. Am vrut doar sa marchez si nimic altceva. Era timpul mult prea scurt sa te gandesti si la altceva. Acum, dupa o anumita varsta te gandesti ca poate nu era asa de simplu, dar tineretea..."".
PELE. Gavrila Pele Balint, omul care a fixat scorul la 2-0, in urma unei executii dezarmant de sigure, isi aminteste momentele petrecute dupa incheierea finalei. ""Dupa meci, am iesit cu Belo sa ne plimbam. Tot nu ne venea sa credem. Inainte sa bat, mi-am spus ca daca Majearu si Boloni, care erau cei mai buni executanti, au ratat, mie n-o sa-mi zica nimeni nimic daca nu voi transforma"", spune Balint.
ABSENT. Capitanul echipei din acea senzationala campanie europeana, Tudorel Stoica, a ratat finala de la Sevilla din cauza celui de-al doilea cartonas galben primit in returul semifinalei cu Anderlecht. ""Nu regret ca nu am jucat in finala, pentru ca baietii au castigat si mi-au dat ocazia sa joc alte doua finale, Supercupa Europei si Cupa Intercontinentala. Primirea de la Otopeni a fost fantastica. Am fost uimiti, dar a fost un lucru extraordinar pentru ca oamenii au putut sa-si manifeste bucuria si dragostea fata de noi"", a rememorat Stoica.
GENERALUL. Generalul Nicolae Gavrila, conducatorul delegatiei la Sevilla, a povestit un episod amuzant petrecut la sfarsitul meciului. ""Regele Juan Carlos al Spaniei nu intelegea de ce nu se mai executa si ultima lovitura de la 11 metri. A inteles ce i-am explicat, indiferent in ce limba m-am adresat. Iar atunci mi-a raspuns: «Domnule colonel, va felicit, ati avut dreptate». Asta pentru ca, inaintea jocului, la primirea oficiala care a fost organizata, imi spusese: «Va felicit ca ati ajuns pana aici!», iar eu ii raspunsesem: «Va asigur ca am venit sa castigam!»"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.