La doar un an de la inscaunarea unui nou Suveran Pontif, Vaticanul da semne ca ar pregati o reevaluare a uneia dintre doctrinele fundamentale ale romano-catolicismului. Papa Benedict al XVI-lea va studia posibilitatea ca folosirea prezervativului de catre cuplurile catolice casatorite sa fie permisa ""in anumite circumstante"".

Papa Benedict al XVI-lea si-a inceput pontificatul in umbra poreclei ""rotweillerul lui Dumnezeu"". Asa era cunoscut in perioada cand se numea Joseph Ratzinger si era unul dintre cardinalii cu cele mai radicale vederi de la Vatican. A trecut insa un an de cand a devenit Papa, un an in care s-a dovedit un suveran pontif oarecum diferit fata de asteptarile lumii. Dupa ce a provocat rumoare cu incaltarile de la celebra firma Prada, ochelarii semnati de Gucci si s-a afisat drept cunoscator al tehnologiei moderne, Benedict al XVI-lea e pe cale sa provoace un adevarat cutremur la Vatican. El a cerut examinarea posibilitatii ca Biserica Catolica sa accepte folosirea prezervativului de catre cuplurile casatorite. In conditiile in care pentru biserica catolica folosirea oricarui mijloc artificial de contraceptie este inacceptabila, o astfel de initiativa trece drept istorica. Publicatii prestigioase, de la revista Time la cotidianul The Independent, comenteaza ca o astfel de reevaluare a uneia dintre doctrinele fundamentale ale romano-catolicismului ar insemna o apropiere in plus a Vaticanului de vremurile in care traiesc credinciosii. Vremuri in care maladia SIDA trebuie combatuta prin toate mijloacele. De altfel, singurele cupluri catolice care ar ""beneficia"" de posibila dispensa ar fi cele in care unul dintre parteneri este infectat cu HIV sau sufera deja de maladia secolului.
""Papa a solicitat «un studiu din perspectiva stiintifica, tehnica si morala» despre cat de acceptabila ar fi folosirea prezervativului de catre cuplurile care se confrunta cu aceasta situatie. Simplul fapt ca problema este in discutie este departe de invataturile din prezent ale bisericii, pentru care contraceptia este o abatere inacceptabila de la dreptul sfant la viata"", apreciaza The Independent.
La varful Bisericii Catolice au mai existat, in ultimii ani, voci care sa sustina o reevaluare a pozitiei fata de contraceptie. Fostul arhiepiscop al orasului Milano, cardinalul Carlo Maria Martini, spunea in urma cu o luna ca prezervativele ar fi un rau mai mic atunci cand folosirea lor s-ar limita la cuplurile casatorite, in vederea combaterii SIDA. O declaratie asemanatoare a facut cardinalul Javier Lozano Barragán, cel care prezideaza comisia pentru sanatate a Vaticanului. Cu toate acestea, surse citate de revista Time avertizeaza ca graba strica treaba si ca va mai trece mult timp pana cand se va putea vorbi cu certitudine de o astfel de schimbare de directie. Orice schimbare, cat de mica, n-ar fi pe placul catolicilor conservatori. Acestia sunt deja nemultumiti ca Papa Benedict al XVI-lea se arata mult mai permisiv decat cardinalul Joseph Ratzinger, scrie Time. ""E dincolo de imaginatia noastra ca un papa, si mai ales acest papa, sa schimbe invataturile"", este de parere reprezentantul fundatiei catolice Culture of Life din Washington, care se opune avortului si contraceptiei. Chiar daca lumea catolica este acum framantata de intrebarea daca papa va purcede sau nu la o schimbare a abordarii contraceptiei, raman clare cateva aspecte. Informatiile vin din toate directiile si sunt contradictorii, iar orice modificare a doctrinei, fie ea si la nivel de virgula, poate dura la nesfarsit. ""Vaticanul este un hatis de credinta si birocratie"", comenteaza publicatia International Herald Tribune.

Papa Benedict al XVI-lea este deja criticat: ""Se va spune ca biserica a dat unda verde folosirii prezervativului, ceea ce ar face sa paleasca toate invataturile despre sexualitate si casatorie"", spune reverendul Brian Johnstone de la Academia din Roma.