Prima carte de bucate a aparut in secolul I i.Ch. si a ramas si astazi ca o opera de capatai pentru arta gastronomica.

Apicius este cunoscut in istorie ca autorul lucrarii ""De re coquinaria"", prima carte de bucate. Acesta a inventat o multime de sosuri si de feluri de mancare rafinate, pe care contemporanii lui le considerau duse pana la extreme. Retetele din aceasta carte constituie o sursa foarte buna ce ajuta la reconstructia modului in care manca populatia din jurul bazinului mediteranean in Antichitate. Preparatele pe care Apisius le-a inclus in cartea lui erau destinate clasei instarite. Potrivit lui Seneca, Apicius s-a sinucis pentru ca si-a cheltuit aproape toata averea pe mancaruri exotice si a realizat ca nu isi mai permitea sa consume asemenea delicatese.
GRUPARE. ""De re coqvinaria"" este impartita in zece capitole ce acopera practic toate domeniile gastronomiei, dupa cum arata si titlurile lor: Bucatarul grijuliu, Macelarul, Gradinarul, Mancaruri de tot felul, Legume si seminte, Specialistul in oratanii, Bucatarul fastuos, Patrupedele, Marea, Pescarul.