In primul interviu din cariera profesionala a procurorului militar Gheorghe Oancea, acordat miercuri Jurnalului National, colonelul magistrat a avut de spus lucruri care depasesc granitele celor doua pagini de ziar publicate. Si nu e vorba doar de

In primul interviu din cariera profesionala a procurorului militar
Gheorghe Oancea, acordat miercuri Jurnalului National, colonelul magistrat a avut de spus lucruri care depasesc granitele celor doua pagini de ziar publicate. Si nu e vorba doar de spatiul tipografic. Printre subiectele abordate, la care procurorul a avut un cuvant de spus, s-a numarat si cazul care ne-a produs atata durere. Dosarul celebrului basist al trupei
Compact, Teo Peter, dus dintre noi din cauza sergentului american Van Goethem. Cine e
de vina pentru achitarea sergentului dispusa de justitia SUA? Degetul acuzator al magistratului aflat pe punctul de a deveni avocat s-a indreptat spre statul roman.

Procurorul militar Gheorghe Oancea, din cadrul Sectiei Parchetelor Militare (inca), a fost implicat in derularea investigatiilor privind moartea chitaristului Teo Peter, ucis intr-un accident rutier, in dimineata zilei de 4 decembrie 2004. Pentru cei care nu-si mai amintesc, precizam ca in acea zi Van Goethem, comandantul Detasamentului Puscasilor Marini de la Ambasada SUA, conducea sub influenta bauturilor alcoolice si nu a acordat prioritate taxiului cu care circula artistul. Impactul s-a produs la intersectia dintre Strada Polona si Bulevardul Dacia.
AMERICANII AU FOST IMPECABILI. ""Americanii au procedat corect cand l-au scos din tara in baza conventiei de la Viena din 1961, el avea statut de diplomat. Ei si-au aparat cetateanul. Noi am continuat cercetarile in rem privind accidentul auto in care a murit Teo Peter si distrugerea autoturismului. Nu aveam competenta sa-l cercetam pe sergent. Ancheta, dupa cum stiti, au facut-o procurorii de la Parchetul Capitalei, eu am participat, avand in vedere calitatea lui de militar. I-am asistat pe cei patru colegi americani care au venit in Romania pentru cercetari. Au fost patru substituti de procuror numiti agenti de investigatie, cum este in SUA. Va rog sa ma credeti ca ei au avut toata deschiderea pentru stabilirea situatiei de fapt si pentru demararea cercetarilor impotriva sergentului pe teritoriul american. S-au comportat impecabil, corect"", ne-a spus Gheorghe Oancea.
DAR... ""Procurorii americani trebuia sa fie ajutati. Ei nu au fost sprijiniti de autoritatile romane cu probe, potrivit sistemului de drept american. Simplele acte de la dosar nu sunt suficiente acolo. Ei cheama politistii, specialistii ca martori in fata juriului. Ministerul nostru de Justitie, prin Directia de Relatii Internationale, trebuia sa aiba cunostinta despre aceasta realitate.
GRESELI MAE SI MJ. ""Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe nu au facut toate demersurile legale necesare obtinerii condamnarii sergentului american. In Romania, cu dosarul care s-a facut sergentul ar fi fost condamnat, dar in America lucrurile stau altfel, iar Ministerul Justitiei trebuia sa stie asta. Directia Relatii Internationale din MJ trebuia sa ia legatura cu Consulatul Roman din zona unde se judeca procesul la Curtea Martiala"", ne-a declarat procurorul Oancea. Reamintim ca procesul a fost judecat in Quantico, Virginia.
""Consulul roman trebuia sa se duca la procurorul american si sa-l intrebe de ce anume are nevoie pentru a putea sustine acuzatiile in fata juriului. Statul roman trebuia sa-i duca la proces pe legist, pe politisti, pe soferul taxiului, sa fie audiati in fata juriului, cu traducator. Statul roman trebuia sa puna la bataie banii pentru transportul si cazarea martorilor, pentru tot ce era necesar, apoi dupa ce sergentul era condamnat isi recupera cheltuielile.""

PACAT. Memoria chitaristului, intinata de autoritati


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.