Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va rezilia contractele bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si complexele energetice Turceni si Rovinari, iar toate acordurile in vigoare intre producatorii de electricitate si beneficiarii de pe piata in
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va rezilia contractele bilaterale incheiate intre Hidroelectrica si complexele energetice Turceni si Rovinari, iar toate acordurile in vigoare intre producatorii de electricitate si beneficiarii de pe piata interna vor fi analizate, renegociate sau reziliate.

Ultimele rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului au indicat abateri de la reglementarile privind furnizarea si distributia energiei electrice, cu efecte negative asupra eficientei activitatii economice a producatorilor de energie electrica, se arata intr-un comunicat al MEC.
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sa delege doi reprezentanti ai Directiilor Cercetari Penale si Investigarea Fraudelor sa participe la ancheta derulata de MEC pe piata energiei electrice.
CAPUSE. Potrivit concluziilor anchetei, complexele energetice Rovinari si Turceni au livrat cantitati importante de energie electrica unor firme private, care au revandut electricitatea companiilor Electrica si Electrica Transilvania Nord.
""Preturile practicate in relatiile contractuale cu acesti intermediari au fost sub cele utilizate de Electrica, in conditiile in care selectarea intermediarilor nu s-a bazat pe criterii care sa favorizeze competitia corecta pentru toti participantii la piata libera a energiei electrice, SC Electrica fiind clar defavorizata"", afirma conducerea ministerului.
Totodata, complexul energetic Turceni a vandut in primul trimestru din 2006 energie electrica unor furnizori licentiati cu capital privat la preturi cu circa 25% mai mici decat cele practicate pe piata. Profitul realizat de firmele intermediare din revanzarea de energie catre Electrica este estimat la peste 15 milioane de lei, in timp ce complexul de la Turceni a pierdut un potential profit de 15 milioane de lei, iar Electrica a fost clar defavorizata, arata MEC.
PRETURI MARI. Tot pe piata libera, Turceni SA a livrat, in primele luni din 2006, energie electrica firmei Electrica la preturi cu 10 lei/MWh mai mari decat cele din domeniul reglementat si cu circa o treime mai mari decat cele utilizate in relatiile contractuale cu operatorii privati. ""In acest mod, consumatorii eligibili care beneficiaza de energie electrica furnizata de Electrica au platit tarife grevate de costurile mari de achizitie a energiei electrice efectuate de Electrica. O serie de nereguli au fost constatate si la Rovinari si Hidroelectrica"", precizeaza MEC.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.