Un local ce a fuctionat doar trei decenii, dar a reusit sa devina faimos pentru calitatea bucatariei romanesti, a servirii si a ambientului. Diverse personalitati ale vremii i-au trecut pragul. Anul 1904, Bucuresti... Enescu si Andreescu, fosti

Un local ce a fuctionat doar trei decenii, dar a reusit sa devina faimos pentru calitatea bucatariei romanesti, a servirii si a ambientului. Diverse personalitati ale vremii i-au trecut pragul.

Anul 1904, Bucuresti... Enescu si Andreescu, fosti ""baieti de pravalie"" ai renumitului restaurant ""Iordache"" (ziaristul N.T.Orasanu atesta aici, printre altele, aparitia ""mititeilor""), isi deschid local propriu. In scurt timp, profesionalismul celor doi a facut ca restaurantul sa devina faimos pentru calitatea bucatariei romanesti, a servirii si a ambientului. Virtuosi ai muzicii lautaresti autentice, a caror valoare fusese apreciata laudativ de muzicieni renumiti ai Europei, incantau inimile clientelei.
LAUTARI CELEBRI. Cristache Ciolac, Nicolae Buica, Grigoras Dinicu, Vasile Budisteanu (un maestru al tambalului) si altii onorau si erau onorati la restaurantul ""Enescu"". Un exemplu: intre ""musteriii"" localului s-a aflat si celebrul violonist Mischa Elman care daduse un recital la Ateneu si venise sa cineze, la propunerea impresarului Romulus Orchis. Grigoras Dinicu a inceput programul cu piese mici de Fritz Kreisler. A continuat cu piese romanesti din care nu a lipsit ""Hora Stacato"". Impreuna cu un alt ""lautar"", Dinicu a mai interpretat ""Zigeunerweisen"" de Sarasate, ""Albina"" de Schubert si ""Studiul 24"" de Paganini, dupa cum consemneaza muzicologul Viorel Cozma. Pe scurt, M.Elman ""l-a felicitat in vazul tuturor si i-a propus sa vina la Londra"".
Peste un timp, patronul de origine italiana, Casalli, al cunoscutului Green-Parck Hotel, venit la Bucuresti, dupa doua nopti de ascultare a tarafului a facut contract pentru trei luni. Se convinsese de ceea ce ii spusese Mischa Elman: ""Du-te la Bucuressti si adu tarafua€™ lui Dinicu - ai sa pradesti Londra"". Un amanunt pitoresc relatat intr-un interviu de Grigoras Dinicu: ""Cand a fost la Bucuresti, Casalli a fotografiat intreg taraful. Cand am ajuns la Londra, ne cerceta chipurile dupa fotografie, sa nu lipseasca vreunul"".
PERSONALITATI. Politicieni, literati, artisti, ziaristi, politisti, ""alesi"" ai lumii interlope si ""divele"" la moda isi dadeau intalnire la ""Enescu"". Se spune ca, de obicei, de cate ori venea de la Geneva, unde era delegatul permanent al Romaniei la Liga Natiunilor, Nicolae Titulescu lua masa de pranz aici. In timpul mesei ii placea sa discute, cu chelnerii, anumite chestiuni politice, ascultandu-le in acelasi timp si observatiile acestora. Era insotit de dr. Nicole Lupu, lider politic cu vederi democratice.
Dintr-un meniu servit la restaurantul ""Enescu"" in ziua de 16 aprilie 1932, cu o grafica atractiva, aflam ce se manca si se bea: Tuica Mastica, Aperitive, Consomme cu pateuri, Filet de salau au graten, Fripturi asortate, Salata verde, Parfe de chocolat, Branzeturi, Fructe, Cafea, Vin cu sifon. Pe verso este notat: ""Amintire de la Agapa Functionarilor Bankof Roumania, din 16 aprilie 1932"". Urmeaza semnaturile convivilor, din care descifram cateva nume cunoscute: Prager, Herdan, Perieteanu, Eliz Maniu s.a.
Cronicile epocii mentioneaza ca restaurantul ""Enescu"" a functionat doar trei decenii. In anul 1934, edilii Capitalei, sistematizand zona (parcul care imrejmuieste Palatul Regal) in care se afla, au decis daramarea cladirii. Gh. Crutzescu consemneaza ultima seara a restaurantului: ""Grigoras Dinicu canta o romanta, apoi lampile, una cate una se stinsera. Se astepta sosirea daramatorilor"".

FILE DE SALAU GRATINAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.