In urma unor alegeri locale dezastruoase pentru Partidul Laburist, premierul britanic Tony Blair a avut de ales intre propria demisie si remanierea guvernamentala. Premierul a decis sa dea afara cativa ministri importanti. Tony Blair a incercat

In urma unor alegeri locale dezastruoase pentru Partidul Laburist, premierul britanic Tony Blair a avut de ales intre propria demisie si remanierea guvernamentala. Premierul a decis sa dea afara cativa ministri importanti.

Tony Blair a incercat ieri sa mai salveze ce se mai putea salva din barca in deriva care a devenit in ultimul timp Guvernul laburist din Marea Britanie. Trei ministri importanti au fost sacrificati pe altarul acestei misiuni, anume Charles Clarke de la Interne, Jack Straw de la Externe si John Prescott, vicepremier si secretar de stat pentru probleme regionale, transport si mediu. Alte schimbari sunt posibile, insa zvonurile raman a fi confirmate zilele urmatoare.
PERMUTARI. Clarke va fi inlocuit de John Reid, care va parasi Ministerul Apararii pentru a prelua ceea ce britanicii considera a fi cel mai dificil portofoliu - Internele. Si Jack Straw si-a pierdut slujba, urmand a se multumi cu functia de lider al Camerei Comunelor. La Externe trece Margaret Beckett, care a facut o impresie excelenta in functia detinuta anterior, anume cea de ministru pentru Mediu. Prescott si-a pierdut departamentul, dar va ramane vicepremier. O surpriza a noului Cabinet este infiintarea Ministerului pentru Europa, care va fi condus de veteranul Geoff Hoon. Se zvoneste ca remanierea ar mai include si inlocuirea ministrului Educatiei, Ruth Kelly, cu Alan Johnson, care este in prezent ministru al Comertului. In rest, remanierea inseamna permutari: Johnson va fi inlocuit de Alistair Darling de la Transporturi, Des Browne de la Finante ii ia locul lui Reid la Aparare.
Remanierea a fost provocata de cea mai proasta performanta a laburistilor in alegeri de cand Blair a venit la putere. Partidul a pierdut mai mult de 250 de posturi de consilieri locali si controlul asupra a 16 primarii in toata Anglia.

MOTIVE SERIOASE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.