Un numar 21 de institute de cercetare, aflate in proprietatea statului, vor fi privatizate pana in 2007. Suprafetele mari de terenuri pe care le detin, amplastate in zone bune, risca sa transforme privatizarea cercetarii in ultimul tun imobiliar.

Un numar 21 de institute de cercetare, aflate in proprietatea statului, vor fi privatizate pana in 2007. Suprafetele mari de terenuri pe care le detin, amplastate in zone bune, risca sa transforme privatizarea cercetarii in ultimul tun imobiliar.

Valoroasele cladiri, terenuri, laboratoare, blocuri ceausiste pentru cercetatori si nu numai sunt o miza imobiliara uriasa. Si asta pentru ca institutele de cercetare, care se intretin financiar acum mai mult din inchiriere de spatii decat din cercetare, detin hectare intregi de teren situate strategic, de exemplu, la intrarea pe Autostrada Soarelui (INS Bucuresti) sau in centrul Capitalei (IMOD, Bucuresti). Mai mult decat atat, pentru ca lucrurile sa fie mai facile, pentru a grabi privatizarea acestor societati comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea - dezvoltarea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, va modifica putin cadrul legislativ astfel incat ""privatizarea sa se efectueze cu cel mai bun pret posibil"", dupa cum a precizat presedintele AVAS. In opinia cercetatorilor, acest lucru va duce la lichidarea institutelor de cercetare.
ATRACTIE. Institutul National de Sticla (INS) din Bucuresti traieste, conform AVAS, in proportie de 45,2% din cercetare si 54,8% din alte activitati. Conform lui Radu Minea, presedintele Federatiei sindicatelor din cercetare, terenurile Institutului sunt vizate pentru ca sunt amplasate la intrarea pe Autostrada Soarelui. Pe de alta parte, INS Bucuresti nu este in pierdere, avand un profit, in 2005, de 600.000 RON. ""Acolo unde activitatea de cercetare exista intr-adevar, ea va fi sprijinita"", spunea in urma cu cateva zile Razvan Orasanu. In acest sens, pentru a vedea unde se mai face cercetare si unde nu, AVAS impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii vor efectua o analiza a acestor institute. CASSTIL Bucuresti care are singurul laborator pentru testarea jucariilor pentru copii, situat in zona Pantelimon, este, conform AVAS, in pierdere. Si pentru MASTER Bucuresti, care detine terenuri la intrarea pe autostrada Bucuresti - Pitesti se va gasi o solutie. Conform AVAS, 62,81% din veniturile MASTER sunt din alte activitati. Nici in tara lucrurile nu sunt mai roz. Unul dintre institutele care au mare cautare in Satu Mare, pentru terenuri evident, CEPROM Satu Mare este considerat de AVAS unul dintre institutele care au venituri in proportie majoritara din alte activitati.

DECIZIE. Razvan Orasanu, seful AVAS, va schimba
legislatia privatizarii special pentru cercetare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.