Sunt plante care calmeaza dureri, alunga depresia, indeparteaza insomnia... Ele pot tine locul unor medicamente. Dar ca si medicamentele, plantele trebuie folosite respectand strict indicatia specialistului.

Plantele, sub forma naturala, capsule sau ceaiuri, pot salva vieti, dar in acelasi timp pot ucide. Ele devin periculoase atunci cand sunt folosite fara avizul medicului, in exces sau cand sunt inghitite accidental. In toate aceste cazuri, plantele provoaca intoxicatii.
INTOXICATII. Cele mai frecvente sunt tulburarile digestive manifestate prin greturi, varsaturi si dureri abdominale. Plante laxative precum aloe si fructele de soc provoaca diaree acuta, deshidratare severa, daca sunt administrate in supradoze.
Dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, competenta api-fito-terapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, mai atrage atentia asupra spanzului, care provoaca reactii digestive grave. Simptome asemanatoare apar si in urma inghitirii florilor de podbal, planta intalnita in acest sezon pe pajistile de munte.
Plantele toxice sunt cele mai periculoase pentru om, dar sunt foarte valoroase pentru industria farmaceutica. In aceasta categorie intra cucuta, ricinul, rostopasca, ciupercile toxice. Inghitirea unei singure bobite de ricin poate fi mortala chiar si pentru un adult. Ricinul creste la tara, pe marginea drumurilor, dar este folosita si ca planta ornamentala in gradini.
De asemenea, ciupercile otravitoare sunt foarte periculoase pentru copii. Ele se gasesc la tot pasul in paduri si chiar in gradini, iar copiii sunt foarte atrasi de acestea, le pot inghiti din curiozitate sau in joaca, provocandu-le intoxicatii grave. Ciupercile toxice afecteaza nu numai aparatul digestiv, dar si sistemul nervos. Semintele de thuya (specie de conifere intalnita extrem de frecvent ca arbusti decorativi) provoaca convulsii.
Aceste exemple demonstreaza pericolul pe care il re-prezinta ingerarea la intamplare a plantelor. Dar noi traim inconjurati de plante. De aceea este foarte important sa ne invatam copiii de la varste mici ca nu este bine sa manance orice le cade in mana.

ATENTIE LA COPII!