Presa romana nu este libera, ci doar se face ca ar fi asa! Ii place sa pozeze in independenta si democrata. Pentru ca asa da bine! Despre sutele de anchete jurnalistice care sunt pur si simplu ignorate de catre autoritati - atat in provincie, cat
Presa romana nu este libera, ci doar se face ca ar fi asa! Ii place sa pozeze in independenta si democrata. Pentru ca asa da bine! Despre sutele de anchete jurnalistice care sunt pur si simplu ignorate de catre autoritati - atat in provincie, cat si la centru - nu are rost sa va mai amintesc. Se intampla atat de des, incat a devenit ceva cotidian. Despre presiuni si amenintari la adresa reporterilor, care au curajul sa investigheze anumite contracte ilegale sau la limita legii, iarasi s-ar putea sa spuneti ca ne pierdem vremea sa mai tocam subiectul.
Ce s-a intamplat insa zilele acestea in presa romaneasca este departe de orice imaginatie. Cum probabil ati aflat din stirile catorva ziare si de la televizor, revista Saptamana Financiara a publicat pe prima pagina a numarului de luni, 1 mai, o ancheta despre afacerile necurate ale familiei Awdi in Romania. Afaceri inflorite pe vremea PSD-ului, sub ochiul bland al justitiei de
atunci. PSD-ul a plecat de la putere, familia Awdi a ramas in business. Si inca ce business!
Si-a adjudecat Mesageria Romana, Alunisul SA si Rodipetul - adica cea mai mare companie de difuzare a presei romanesti. Aici voiam sa ajung, pentru ca, suparat foc pe ancheta despre afacerile sale, patronul Rodipet a sechestrat tirajul revistei Saptamana Financiara in beciurile societatii. In ideea ca macar tarabele si chioscurile Rodipet sa nu vanda o revista care a avut tupeul monstruos de a publica ceva negativ la adresa afacerilor sale.
Domnul Hassan Awdi nu a aflat, in 12 ani de cand spune ca locuieste pe aceste meleaguri, ca in Romania presa este libera, ca nu mai practicam cenzura inca din 1989, luna decembrie, cand au murit niste oameni pe strazi. Si ca, pentru orice nemultumire legata de continutul unui articol se trimite un drept la replica. Dar mai ales ca, atunci cand esti rugat sa acorzi un interviu, este bine sa dai curs invitatiei - fie si prin e-mail - pentru a nu fi, ulterior, tot tu nemultumit, de ceea ce se publica. Si, in final, ca, oricum, ca patron de firma de distributie de presa nu ti se permite, sub nici un pretext, sa cenzurezi presa prin nedifuzarea sa.
Domnul Hassan Awdi crede ca doar faptul ca este libanez a determinat ancheta privind faptele sale strict comerciale din revista Saptamana Financiara - boicotata de Rodipet. Nu recunoaste niciuna dintre acuzatiile economice care i se aduc, si-atunci i s-a parut normal sa blocheze tirajul cu articolul compromitator cu tot.
Ceea ce este si mai dezgustator decat atitudinea unui businessman cu cetatenie libanezo-americano-romana este lipsa de reactie a autoritatilor. Cel putin pana acum. Au fost sesizate absolut toate, de la Politie la Parchet, de la SRI la Presedintie si Guvern si partidele politice. Tacere!
Numai Clubul Roman de Presa s-a aratat interesat de libertatea presei in tara noastra si de dreptul cetatenilor de a fi informati prompt si nediscriminatoriu. Pe politicieni insa ii cam doare-n basca de faptul ca un cetatean al acestei planete, intamplator de origine araba, detine o treime din difuzarea presei romanesti si ca, impotriva prevederilor din contractul de privatizare si a Protocolului semnat cu CRP, domnul Hassan Awdi blocheaza presa doar pentru ca nu-i convine o ancheta sau alta. Acum i s-a intamplat revistei Saptamana Financiara. Maine se poate intampla oricui din presa romana. E un precedent periculos, pe care nu avem dreptul sa nu-l sanctionam public.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.