Cei 27.000 de locuitori din Oltenita privesc inspaimantati spre digul fortificat de la Ulmeni. Autoritatile dau asigurari ca apa Dunarii se va retrage in albia ei, fara sa afecteze populatia. Strans intre diguri, fluviul intra in casele oamenil

Cei 27.000 de locuitori din Oltenita privesc inspaimantati spre digul fortificat de la Ulmeni. Autoritatile dau asigurari ca apa Dunarii se va
retrage in albia ei, fara
sa afecteze populatia. Strans intre diguri,
fluviul intra in casele oamenilor, infiltrandu-se prin pamant.

De Pasti, Dunarea a rupt malurile si a inundat campurile din perimetrul Oltenita-Spantov-Manastirea-Dorobantu. Dupa zece zile de asalt asupra satelor, apa a fortat ultimul dig intarit, dinspre municipiul Oltenita. Ieri-dimineata, Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Oltenita supraveghea finalizarea lucrarilor de consolidare a digului de la Ulmeni - localitate ferita de inundatii datorita inaltimii.
Primarul din Oltenita, Costinel Milescu, da asigurari ca zagazul va rezista, chiar daca nivelul apelor va creste. ""Am luat din vreme pozitii de aparare, am lucrat de cateva saptamani la fortificarea digului. Acum opturam un canal subtransversal, sa nu iasa apa pe sub dig si sa inunde orasul"", spune primarul, care a stat toata noaptea langa soldati.
INAMICII. Intre apa care forteaza digul si oras se intinde o zona industriala, traversata de un dig mai mic si rambleul caii ferate. Daca oamenii ar pierde lupta pe digul de la Ulmeni, lung de 8 km, municipiul ar deveni un fund de balta. ""Toate digurile sunt ca niste pungi cu apa, pentru care e nevoie doar de o intepatura sa se sparga"", marturiseste viceprimarul Cercel Florian, in timp ce jandarmii de langa el privesc prin binoclu. O turma de vreo 20 de mistreti vine catre punctul de criza, unde militarii optureaza canalul turnand saci de nisip si pamant. Mistretii se opresc la cateva sute de metri si fac cale intoarsa spre Dunare de-a lungul digului.
VOLUNTARI. Intre timp, o duzina de biciclisti a coborat din satul Ulmeni si a venit langa primar sa il intrebe cum sta cu digul. ""Am venit din Oltenita sa dam o mana de ajutor si sa vedem pana unde a ajuns apa. Am ascultat la radio ca nu e pericol, dar zvonurile ne doboara. Cica a intrat apa pe la Stadion, ca vor sa opreasca alimentarea cu apa, cu energie electrica. In oras, oamenii s-au apucat sa-si incarce avutul si sa plece in carute. Astia mai instariti asteapta cu tirurile la poarta"", zice un biciclist imbracat in camasa si pantaloni la dunga. Primarul ii linisteste si le spune ca nu e nevoie deocamdata de ajutorul populatiei. ""Societatile comerciale din localitate ne-au sprijinit cu utilaje, cu basculante speciale pentru spatii inguste. Primaria nu mai are asemenea masini in dotare, toate au fost privatizate"", marturiseste edilul.

SIRETE. Apele Dunarii ocolesc digurile pe sub pamant


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.