In Joia Mare, dis-de-dimineata, peste muntii de langa Comanestii de Trotus a bubuit cerul. Zgomotul urias s-a auzit in patru judete. Nimeni nu stie insa ce s-a intamplat. Si, pentru ca nu exista nici un fel de informatii, localnicii risca sa transforme evenimentul intr-un nou Roswell.

""Bine ca ati venit. Deja incepusera colegii dumneavoastra sa ma suspecteze ca vreau sa musamalizez totul."" Nu ne-am fi asteptat la atata solicitudine din partea primarului Viorel Miron, liberalul din fruntea urbei Comanestilor, mai ales ca era sambata. Unde mai pui ca, oricat ar fi el de somaj in floare, Ziua Muncii tot Ziua Muncii cu mici si bere ramane. Evenimentul din 20 aprilie a tulburat prea mult targul de pe Trotus. Si nu numai.
ZGOMOTUL SI AMINTIRILE. La 20 aprilie, o
stire scurta si seaca, aruncata printre alte vesti mai mult sau mai putin evlavioase, facea sa nu treaca total neobservat un eveniment la limita paranormalului. La un sfert de ceas dupa orele noua ale diminetii, un zgomot puternic, cutremurator de s-au zguduit geamurile, a traversat cerul Comanestilor, imprastiindu-se, apoi, pe o raza de peste 100 de kilometri de jur-imprejurul fostului centru minier. Mai precis, bubuitura ciudata, desi si-a pierdut din intensitate, s-a facut auzita in intregul judet Bacau, dar si in Vrancea, Neamt si Harghita. Cu zece ani in urma, un zgomot asemanator fusese produs, tot la Comanesti, de o explozie de gaze care avea sa distruga doua blocuri de locuinte. Primul gand al comanastenilor la repetarea acelei drame s-a dus.
Panica avea sa fie repede indepartata de primarul Viorel Miron. Intreprinderea miniera locala intentiona sa distruga prin implozie cateva cladiri. Edilul nu daduse toate aprobarile necesare, dar si-a imaginat ca, pe romaneste, conducerea minei trecuse la fapte, in ideea ca hartogaria se poate completa mai tarziu. Stupoare insa: directorul minei chiar a respectat formalitatile birocratice. Ipoteza care ar fi linistit comunitatea locala era, astfel, infirmata. Din fericire, nici tragedia de acum zece ani nu se repetase. Si atunci? De unde zgomotul?
PANICA SI IPOTEZELE. Despre o explozie, controlata sau accidentala, nu poate fi vorba, a asigurat conducerea minei. Zboara, pe telefoane, vesti contradictorii. Se-ntretaie stirile. Prieteni, rude, autoritati din patru judete se intreaba reciproc de sursa zgomotului suspect. Cum nimeni nu are un raspuns, lucrurile se precipita. Un elicopter al Ministerului Apararii este chemat in ajutor, dar pana la sosirea lui se liciteaza cu perseverenta la bursa zvonurilor. Noile ipoteze de lucru merg pana la cauze fantasmagorice: descinderea extraterestrilor sau prologul Apocalipsei. Alte traiectorii neuronale duceau la aparate de zbor prabusite sau experimente militare esuate. Apropierea de cateva obiective ale armatei intarea aceste suspiciuni. In fine, nu era exclusa nici varianta unui meteorit.
CE NU PUTEA FI. Eliminam din start cele doua ipoteze babesco-fantastice: Apocalipsa si extraterestrii, probabil, se vor mai lasa asteptati. In plus, in caderea lui, un meteorit fie se dezintegreaza in urma frecarii cu aerul, fie izbeste din plin suprafata pamantului. Dar, in acest caz, zgomotul a fost perceput ca venind de undeva de deasupra nivelului solului. Suprafata extinsa pe care s-a raspandit zgomotul localizat undeva deasupra muntilor, ca si absenta unor inregistrari specifice la statia seismologica de la Vrancioaia indeparteaza varianta impactului cu solul al unui corp cazut din cer, ba chiar intareste presupunerea, intens vehiculata, ca ""epicentrul"" sonor s-a aflat la o anumita inaltime deasupra pamantului.

PESTE DEAL. Satenii din Lapos au auzit chiar
doua bubuituri succesive, dar indica aceeasi localizare