Trauma copilariei traite pe strazi l-a facut pe Radu Petre sa-si doneze casa de la tara in folosul copiilor sarmani. Reprezentantii Protectiei Copilului din Arges il considera un impostor. Insa, Radu crede in misiunea sa si cauta sponsori pentru casa

Trauma copilariei traite pe strazi l-a facut pe Radu Petre sa-si doneze casa de la tara in folosul copiilor sarmani. Reprezentantii Protectiei Copilului din Arges il considera un impostor. Insa, Radu crede in misiunea sa si cauta sponsori pentru casa orfanilor chiar si la Palatul Cotroceni.

Radu Petre, 52 ani, s-a nascut in Bucuresti, in copilarie a ramas orfan de tata, iar la majorat i-a murit si mama. A trait pe strazi, a suferit de foame, de frig si singuratate. A absolvit Postliceala in Electronica si in 1975, a primit repartitie in Arges, unde s-a casatorit. Dupa 30 ani de munca la fabrica de Confectii din Arges, Radu Petre a fost concediat. Motivul? ""In iunie 2004, am candidat pe postul de primar, iar directorul de la Confectii, Marian Nitulescu, m-a dat in somaj, primind in schimb de la fostul si actualul primar un teren din domeniul public. Pentru ca aparam drepturile unor copii si caini, m-au dat afara"", spune fostul copil al strazii.
INITIATIVA. Acum cinci ani, Radu Petre a infiintat doua asociatii, una pentru copiii strazii - ""Surasul Soarelui"", cealalta pentru protectia animalelor - ""Suflete AG"". Activitatea ONG-urilor a deranjat permanent ""grupurile de interese"" reunite in preajma fondurilor publice destinate protectiei copilului si animalelor. Mai intai, Radu Petre si-a donat casa de la tara propriei asociatii, in folosul persoanelor fara adapost. Iar apoi, fapt inexplicabil pentru cei de la Protectia copilului, zeci de nevoiasi au venit sub acoperisul de la ""Surasul Soarelui"".
Primii care au intrat in casa asociatiei sale de tip familial au fost doi minori de la Centrul de Plasament. Radu Petre i-a ajutat sa-si termine studiile la Liceul ""Vlaicu Voda"" din Curtea de Arges. Apoi, a venit Mihaela, 31 ani, bolnava psihic, crescuta intr-un orfelinat; ea a locuit la ""Surasul Soarelui"", pana acum trei ani, impreuna cu cei trei copii. Alta mama, care si-a gasit aici un acoperis, a fost Nicoleta Grigoroiu, care impreuna cu fetele sale fugise de acasa, din cauza sotului alcoolic. Sandu, un orfan din Arges, a murit anul trecut intr-un spital, insa ultimele sale luni de viata le-a petrecut in casa lui Radu Petre. ""Avea doar 29 ani, era paralizat din cauza ca cineva l-a injunghiat in coloana. Fratele lui si cu o femeie din sat erau singurii care se ingrijeau de soarta lui. Veneau la casa Asociatiei sa-l viziteze"", isi aminteste fondatorul Asociatiei.

ABSURD. Din cauza ca mama sta alaturi de ei, copiii nu primesc alocatie de ""plasament""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.