Astmul bronsic poate fi complet tinut sub control daca este depistat, diagnosticat si tratat corect. Anul acesta a fost lansat in Romania un instrument modern de evaluare a controlului astmului - Asthma Control Test 1. Este un chestionar valida
Astmul bronsic poate fi complet tinut sub control daca este depistat, diagnosticat si tratat corect. Anul acesta a fost lansat in Romania un instrument modern de evaluare a controlului astmului - Asthma Control Test 1.

Este un chestionar validat in urma cercetarii stiintifice si este usor de folosit de medici si pacienti, declara conf. dr. Diana Dumitrascu, presedinte al Societatii Romane de Alergologie.
Declansarea astmului bronsic este data de o predispozitie genetica, dar si de factori externi precum: infectii respiratorii sau alergeni, cum ar fi praful, parul si saliva unor animale de casa, polen, iritanti.
Astmul imbraca diverse grade de severitate. Cand este intr-o forma usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine, dar daca boala este severa, simptomele apar frecvent, iar pacientul prezinta limitari in viata de zi cu zi.
AVERTISMENT. Prof. dr. Ion Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, declara ca: ""In Romania sunt aproximativ un milion de pacienti care sufera de astm, din care 11% sunt copii. Ceea ce ne ingrijoreaza insa este ca sunt multe cazuri nediagnosticate sau subdiagnosticate. Mesajul pe care dorim sa il transmitem catre medicii practicieni si pacienti este unul foarte simplu. Daca in trecut manifestarile bolii erau putin controlate si generau o separare sociala a persoanelor astmatice, acum, orice pacient care sufera de astm bronsic, aflat sub tratament corect, are sansa sa traiasca o viata normala"". (Magda Marincovici)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.