Au venit apele peste romani. Cand se retrag, lasa loc unor afaceri de zeci de miliarde de lei pentru unii sau altii. Atribuirea lucrarilor fara licitatii a lasat loc nu numai speculatiilor de tot felul, ci si interpretarii legilor din partea celor ca

Au venit apele peste romani. Cand se retrag, lasa loc unor afaceri de zeci de miliarde de lei pentru unii sau altii. Atribuirea lucrarilor fara licitatii a lasat loc nu numai speculatiilor de tot felul, ci si interpretarii legilor din partea celor care ar trebui sa supravegheze ca ele sa fie respectate.

Prin trei Hotarari de Guvern, fondurile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a fost suplimentat anul trecut pentru inlaturarea efectelor calamitatilor care i-au lovit pe romani, distrugandu-le nu doar agoniseala de o viata ci, unora, chiar vietile. Hotararea 828/2005 suplimenta cu 28 de milioane RON banii ministerului gospodarit de Sulfina Barbu. Suma se adauga celor 35 de milioane RON acordate pentru judetele Timis si Caras, afectate de ape in perioada aprilie - mai 2005 (HG 469/2005). Alte 14,5 milioane RON erau puse in punguta Ministerului la data de 20 septembrie. In total, 810 miliarde lei vechi. Vreo 25 milioane euro, in functie de cursul la care calculati. Bani din visteria publica. Bani din taxele si impozitele pe care stam noi cu totii la rand sa le platim. Aceste sume uriase au luat insa destinatii deloc ortodoxe.
FORTA MAJORA. Sub acoperirea protejarii unor interese comerciale, autoritatiile care au primit dreptul de semnatura pe consistentele cecuri refuza acum sa faca publice destinatiile concrete ale banilor. ""Eu sunt ordonator secundar de credite. Nu eu trebuia sa ma ocup de publicarea acestor date... Ministerul este cel care da banii"", a comentat telefonic directorul general al Adminitratiei Nationale ""Apele Romane"" (ANAR), inginerul Madalin Mihailovici, vorbind despre lipsa transparentei cu privire la destinatia acestor sume uriase. Ministerul nu poate insa, deocamdata, riposta la aceste remarci, intrucat, ni s-a spus, sefa institutiei este plecata in delegatie la Bruxelles.
Potrivit legii, achizitiile publice trebuie sa se faca in conditii de transparenta, iar sumele si obiectul oricarui contract, ca si informatiile cu privire la cel care este acceptat sa furnizeze respectivele servicii sau bunuri, se fac publice prin intermediul Monitorului Oficial. Asta poate descoperi oricine are bunavointa sa consulte Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60 din 2001.
Cum ANAR s-a ocupat cu acordarea lucrarilor prin negociere directa, ea ar trebui sa se ocupe si de publicarea acestor informatii. Directorul Mihailovici nu s-a grabit sa treaca insa la fapte, iar ministrul, care ne-a obisnuit sa pozeze deasupra digurilor, nu s-a sesizat deloc cu privire la aceasta flgranta incalcare a legii. ""Suntem in stare de forta majora"", s-a aparat Mihailovici.

AFACERI. Inundatiile au produs pagube, ce se pot dovedi foarte profitabile pentru unii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.