12 caricaturi infatisandu-l pe liderul libian Muammar Gaddafi, publicate de un cotidian bulgar, au inflamat relatiile dintre Tripoli si Sofia. Un nou scandal tensioneaza relatiile si-asa reci dintre Libia si Bulgaria. O serie de caricaturi infa

12 caricaturi infatisandu-l pe liderul libian Muammar Gaddafi, publicate de un cotidian bulgar, au inflamat relatiile dintre Tripoli si Sofia.

Un nou scandal tensioneaza relatiile si-asa reci dintre Libia si Bulgaria. O serie de caricaturi infatisandu-l pe presedintele libian Muammar Gaddafi, publicate de un cotidian bulgar, ar putea conduce la o solutie nedorita in procesul a cinci infirmiere bulgare acuzate de infectarea voita cu HIV a 426 de copii libieni.
Libia a protestat ieri oficial fata de publicarea in cotidianul bulgar Novinar a unor caricaturi infatisandu-l pe presedintele Muammar Gaddafi, cu doar o saptamana inainte de reluarea procesului celor cinci infirmiere. In scrisoarea trimisa la Ministerul bulgar de Externe se arata ca respectivele desene, care caricaturizeaza sistemul judiciar libian si pe Moammar Kadaffi, sunt ""ofensatoare si umilitoare"". ""Ambasada Libiei isi exprima adanca indignare si dezamagire fata de publicarea caricaturilor ofensatoare si umilitoare la adresa lui Muammar Gaddafi"", se arata in comunicatul reprezentantei diplomatice la Sofia, citat de postul national de radio bulgar.
ALEGORII. Sunt 12 desene ale unor cunoscuti autori bulgari, prin care acestia incearca sa atraga atentia asupra cauzei infirmierelor bulgare intemnitate in Libia in urma cu sapte ani si care ar putea fi condamnate la moarte. Una dintre caricaturi il infatiseaza pe Kadhafi purtand un trident si stand langa un cazan in care plutesc cinci bonete medicale. Intr-un alt desen, Kadaffi joaca sah cu ""piese"" care le reprezinta pe cele cinci asistente medicale, iar un al treilea infatiseaza judecatorii libieni cu prezervative acoperindu-le fata.
SCUZE LA SOFIA. In replica, Ministerul bulgar de Externe a declarat ca se ""detaseaza net de acest gen de publicatii care pot doar sa inrautateasca relatiile dintre Bulgaria si Libia intr-un moment si asa delicat, cand eforturile noastre se concentreaza pe obtinerea unui rezultat favorabil in procesul infirmierelor"", potrivit unui purtator de cuvant al ministerului. Mai mult, presedintele bulgar Gheorghi Parvanov l-a convocat pe ambasadorul libian la Sofia, Tahir Benshaban, pentru lamuriri. Dupa repetatele asigurari ale lui Parvanov ca desenele ""jignitoare"" nu reprezinta opinia institutiilor bulgare, ambasadorul Benshaban a apreciat ca astfel de ""acte sporadice"" nu vor dauna cauzei infirmierelor.
Curtea Suprema din Libia a invalidat condamnarea la moarte pronuntata impotriva celor cinci infirmiere bulgare si a unui medic palestinian, acuzat si el de infectarea deliberata a copiilor cu virusul HIV. Infirmierele al caror nou proces este programat sa inceapa la 11 mai pledeaza nevinovat, fiind sustinute de Bulgaria, Statele Unite si Uniunea Europeana.

PRECEDENTUL DANEZ


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.