In timp ce localitatile din Delta Dunarii sunt toate in pericol de a fi inundate, iar digurile de aparare stau sa cedeze, autoritatile amana decizia de inundare controlata a zeci de mii de hectare de teren agricol. Respectivele amenajari au fost
In timp ce localitatile din Delta Dunarii sunt toate in pericol de a fi inundate, iar digurile de aparare stau sa cedeze, autoritatile amana decizia de inundare controlata a zeci de mii de hectare de teren agricol.

Respectivele amenajari au fost concesionate in ultimii ani de Consiliul Judetean Tulcea unor societati care platesc anual redevente grase la bugetul CJ. In schimb, unii dintre ei au beneficiat de subventii de stat pentru produsele agricole si pentru motorina. Desi guvernantii au dezbatut intens rezilierea contractelor de concesiune pentru resursa piscicola, nimeni nu a suflat o vorba despre rezilierea contractelor incheiate de Consiliul Judetean.
MASURI. In momentul de fata, situatia din Delta Dunarii este dramatica. Localitatile Ilganii de Jos, Vulturu, Plauru, Ceatalchioi, Ulzina, Baltenii de Jos faleza Tulcea si suburbia Tudor Vladimirescu sunt sub ape. Afectate de inundatii sunt si Sulina, Ilganii de Sus, Maliuc, Partizani, Caraorman, Chilia, Crisan sau Gorgova, unde apa a ajuns la coronamentul digului si poate trece in orice clipa peste. In acelasi timp, mai multe diguri au cedat punand in pericol gospodariile. Mii de hectare de teren sunt sub ape. Padurea Letea, una dintre cele mai importante zone strict protejate din Rezervatia. La adapost de furia apelor sunt zeci de mii de hectare de teren pe care se face agricultura de pe vremea lui Ceausescu. Cereale, legume si pepeni, asta se cultiva pe aceste suprafete, in vreme ce satele sunt sub ape.
DE ACORD. Pana acum au fost trimise ajutoare in zonele sinistrate, s-a dispus deschiderea stavilarelor din incintele piscicole si a fost restrictionat traficul navelor.
Nici un cuvant despre inundarea controlata. Reprezentantii Consiliului Judetean Tulcea par sa fie de acord cu inundarea controlata a amenajarilor agricole, dar spun ca este nevoie de o decizie politica de la Bucuresti. Oamenii spun ca unele amenajari chiar au avut de suferit din cauza infiltratiilor si ca, oricum, recolta din acest an este compromisa. Singura reactie in acest sens a fost o declaratie a ministrului Mediului Sulfina Barbu care a anuntat in urma cu cateva saptamani ca a decis inundarea amenajarii Sireasa, insa nu s-a miscat nici un deget in acest sens. (Alexandru Nastase)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.