Femeile intampina mai multe probleme decat barbatii la angajare, sunt hartuite, iar inainte de a fi promovate sunt evaluate mult mai atent. Peste jumatate din managerii din Romania considera ca o femeie este evaluata mai atent decat un barbat in c

Femeile intampina mai multe probleme decat barbatii la angajare, sunt hartuite, iar inainte de a fi promovate sunt evaluate mult mai atent.

Peste jumatate din managerii din Romania considera ca o femeie este evaluata mai atent decat un barbat in cazul in care candideaza pentru un post de conducere, iar 50% dintre angajati si manageri cred ca sunt preferati barbatii pentru ocuparea acestor pozitii, releva un studiu IMAS, pentru Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE). ""Auzim tot timpul de egalitate de sanse intre femei si barbati, insa nu se face nimic pentru a se intari acest principiu. La nivelul firmelor, companiilor si institutiilor femeile sunt discriminate, iar atat timp cat nu exista o evaluare a valorii muncii nu se poate vorbi despre egalitate. Este o situatie grava"", a explicat Alina Chiriac, coordonatorul studiului. Managerii cred ca barbatii sunt directori mai buni, reactioneaza mai rapid, se gandesc mai mult decat femeile la profitul companiei. Pe de alta parte, angajatii spun ca in timp ce femeile manager au relatii bune cu colegii si sefii si ii ajuta sa-si dezvolte competentele, barbatii manageri iau decizii si isi asuma riscuri. Totusi, in domenii precum relatiile cu publicul, resurse umane, financiar sunt preferate femeile, iar in cele tehnice si in conducerea organizatiilor sunt preferati barbatii.
HARTUIRE SEXUALA. In organizatii exista discriminare de gen si hartuirea sexuala sub diferite forme. Majoritatea organizatiilor studiate, adica 86%, are un regulament intern care cuprinde reguli impotriva discriminarii, insa mai putin de jumatate cuprind prevederi referitoare la hartuirea sexuala. Managerii considera ca cel mai bine pentru o femeie care este hartuita este sa isi dea demisia. 34% dintre angajatii discriminati si-au schimbat locul de munca si doar 1% s-au adresat justitiei pentru rezolvarea problemei. Mai mult, peste 51% dintre angajati nu stiu nimic despre gravitatea situatiilor de discriminare si nu au cunostinta despre existenta institutiilor care ar putea solutiona aceste probleme.
TIMP ALOCAT MUNCII. Din studiu rezulta ca aproape jumatate dintre angajatii de sex masculin muncesc peste program aproape zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana, si numai 35% dintre femei raman peste program. Principalul motiv al orelor suplimentare depuse sunt situatiile urgente (58,13% din cazuri). Doar 6,47% din angajati muncesc peste program deoarece au prea multe responsabilitati pentru postul pe care il ocupa. Orele suplimentare se inmultesc odata cu functia: unul din doi manageri munceste zilnic peste program. Motivele orelor suplimentare sunt managementul defectuos al timpului, sarcinilor si coordonarii departamenelor (40%). In plus, in perspectiva managerilor de resurse umane, lucrul peste program ""da bine"", este indicator in evaluarea angajatului si criteriu de promovare. Problemele de la munca sunt ""luate"" acasa de 39% din angajati. Aproape 35% dintre angajati se gandesc deseori la problemele de seviciu atunci cand sunt cu familia, iar pentru circa 5% timpul liber este dedicat tot carierei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.