Cazul baietelului de 3 ani din Chiliile deschide niste rani mai vechi
de-ale Politiei Romane. Escoriatii adanci
aparute pe organul numit orgoliu si adancite de fiecare prezenta a voluntarilor veniti sa participe la scotociri.

Cand in joc este viata unui copil, n-ar trebui sa mai incapa alaturi nici o picatura de orgoliu. Intrebarile de genul ""dar daca-l gaseste altul inaintea noastra?"" devin ilogice.
DISPARITIA. Sambata, 29 aprilie, la ora 19:45, agentii postului de politie Chiliile, judetul Buzau, au fost sesizati ca a disparut Nicolae Radu, in varsta de 3 ani. Nu existau suspiciuni de rapire, iar circumstantele disparitei aratau ca e vorba de o ratacire. Copilul se afla intr-o zona accidentata, cu rape, alunecari de teren si cursuri de apa. Cazul era grav si se impunea mobilizarea unor forte sporite la operatiunile de cautare/scotocire. Din informatiile furnizate de corespondentul local al Antenei 1, in prima zi la cautari au participat 40 de politisti si jandarmi, care au acoperit, conform declaratiilor lor, o raza de 5 km de la locul disparitiei. A doua zi, au venit 70 de politisti si jandarmi, carora li s-au alaturat si cativa sateni. Cautarile au fost zadarnice.
VESTEA. Duminica seara, disparitia e mediatizata de televiziune. Asa afla si voluntarii, care incep sa dea telefoane, anuntand mobilizarea. Informatia a ajuns la ei ca de obicei, ""a saptea zi dupa scripturi"", desi coordonatele acestor asociatii sunt cunoscute Politiei, iar prezenta voluntarilor se impunea din primele ore.
Duminica spre luni se pleaca spre Chilii. BGS-ul vine cu masini de teren si 6 ATV-uri, Asociatia Salvatorilor Voluntari pentru Situatii de Urgenta - cu un elicopter, radioamatorii cu 2 masini si statii portabile si mobile, Crucea Rosie Sector 6 cu 2 voluntari. Se ajunge in sat luni dimineata. In fata sediului de politie din Chilii, voluntarii si oamenii legii fac grupuri separate. Parca n-ar fi aici, in ziua cand celorlalti romani le sfaraie micii pe gratare, pentru aceeasi cauza. Politistii privesc cu invidie spre ATV-urile voluntarilor, in timp ce acestia ambaleaza motoarele si-o taie prin hartoape, pe deal in sus. Nu le-a spus nimeni unde ar fi nevoie sa caute. Fiecare e pe cont propriu. Ca intr-un razboi psihologic, desi miza e salvarea vietii unui copil.
INCALTARI. Copilul e gasit in jurul orei 10:00 de doi voluntari. E preluat de BGS si dus la spital. Inaintea masinii de teren e o alta de la Politia Rutiera, care deschide drumul cu girofarul. In Buzau, voluntarilor li se spune ca trebuie sa se intoarca in Chilii, pentru a arata exact zona in care a fost gasit Raducu, pozitia in care se afla... Dupa 3 ore, ajunsi la Chilii, sunt informati ca nu mai e nevoie de ei, ancheta a fost finalizata. ""Gasisem si noi incaltamintea copilului"", li se spune la postul de politie. Cei doi voluntari raman blocati: una dintre incaltari a fost tot timpul in mana lui Raducu. Desi aproape inconstient, tinea strans espadrila, sa nu o piarda. Cealalta se afla inca in piciorusul lui, am gasit-o in masina. Dupa ce le-a recuperat, mama copilului a stat tot timpul cu incaltarile in mana. Si la spital... De unde aparusera ""baschetii"" politistilor ?
LIFTING. Luni seara, in stirile tv aveam sa observam un politist ducand pretios in mana niste ghetute. Insa, atentie, chiar in comunicatul politiei de semnalare a disparitie se spunea ca baietelul purta ""tenisi albastri"". Cei cu care fusese de altfel si gasit... De la Chilii la Bucuresti realitatea suferise un lifting. Se schimbasera incaltarile, se schimbasera gasitorii. In noaptea de 1 spre 2 mai, la ora 1:54, IJP Buzau transmite presei un comunicat, cu titlul ""Cautari incununate de succes"": ""In ziua de 1 mai a.c., pentru cautarea minorului Nicolae Radu (...) au fost mobilizati 100 de politisti din cadrul IJP Buzau, 14 jandarmi din cadrul IJP Buzau, o echipa din cadrul IJU cu utilaje necesare desecarii fantanilor din zona, 3 conductori caini de urma, carora li s-au alaturat 24 salvatori din cadrul organizatiei non-profit «BGS» cu 6 autovehicule de teren, 6 ATV-uri, precum si 2 elicoptere apartinand Asociatiei Salvatorilor Voluntari din Romania. In timpul activitatilor de cautare si scotocire, o echipa de politisti a gasit incaltamintea copilului disparut, motiv pentru care au fost masate in zona toate fortele, baietelul fiind gasit, in jurul orei 10:00, de o echipa a «BGS», la aproximativ 2.500 m de locul disparitiei, intr-o zona impadurita si foarte greu accesibila. (...)"". Din comunicatul dat de IGPR la ora 2:30, dispar incaltarile, dar si BGS-ul...: ""astazi, 1 mai a.c., politistii din cadrul IJP Buzau, impreuna cu fortele complexe angrenate in activitatile de cautare a minorului Nicolae Radu au reusit, dupa aproximativ 40 de ore, depistarea acestuia intr-o zona impadurita si foarte greu accesibila.""
INUTIL... A doua zi, in incercarea de a lamuri misterul ""ghetutelor de la TV"", luam legatura cu purtatorul de cuvant al IJP Buzau si-i cerem semnalmentele incaltarilor. Raspunsul este urmatorul: ""Sunt botosi din pasla de culoare crem-bej si au fost gasiti la 500 de metri de locul in care a fost gasit apoi copilul"". ""De unde stiati ca sunt botosii lui Radu, din moment ce, chiar dumneavoastra ati anuntat ca a disparut in tenisi albastri?"". ""Asa ne-a zis tatal, ca sunt ai copilului"". Eforturile politiei de a distorsiona un adevar evident, dar, probabil, neconvenabil, devin ridicole. Nimeni nu a criticat modul in care au fost organizate operatiunile de cautare ale politiei. Nimeni n-a aratat cu degetul inspre ei. Probabil ca au, din pacate, talentul de a-si baga singuri degetul in ochi. Si din pricina asta nu vad un lucru simplu: ca pot salva viata unui copil, lasand orgoliile la o parte si apeland in astfel de situatii si la ""fortele complexe angrenate in activitatile de cautare""...

DISTANTA DE LA VORBE LA FAPTE