Isabelle Dinoire, beneficiara primei grefe partiale de fata, efectuata in noiembrie anul trecut in Franta, a parasit spitalul. Li Guoxing, pacientul chinez cu cea de-a doua grefa partiala de fata, realizata in aprilie anul acesta, se simte bine.

Isabelle Dinoire, beneficiara primei grefe partiale de fata, efectuata in noiembrie anul trecut in Franta, a parasit spitalul. Li Guoxing, pacientul chinez cu cea de-a doua grefa partiala de fata, realizata in aprilie anul acesta,
se simte bine.

In fiecare zi ma gandesc la donatoare si familia acesteia carora nu le voi putea niciodata sa le multumesc indeajuns. Azi, datorita lor, eu ma pot arata lumii, marturiseste Isabelle Dinoire, care anul trecut, la 27 noiembrie, a beneficiat de prima grefa partiala de fata.
SEMNE BUNE. Cicatricele sunt aproape vindecate. Medicii sunt increzatori. In plus, noua fata a pacientei a recuperat in totalitate functiile. Totusi, fata pacientei nu este perfecta, motiv pentru care Isabelle abia schiteaza zambetul. Este o problema de mobilitate, de simetrie, spun medicii care o supravegheaza. Isabelle recunoaste ca nu pronunta foarte bine consoanele rostite in special cu buzele. Dar important este ca face progrese vizibile. La inceput, Isabelle se facea greu inteleasa cand vorbea, acum ea nu se mai poticneste. Pentru a evita rejectul grefei, pacienta este in continuare sub atenta monitorizare a medicilor si sub tratament imunosupresor. Si sub aspectul tratamentului cu medicamente pacienta a facut progrese. De la cele aproximativ 20 de
comprimate administrate
zilnic, acum ratia s-a redus la jumatate.
OGLINDA. Intre aceste vesti bune privind evolutia primei grefe de fata, sunt si elemente de ordin psihologic a caror rezolvare se inregistreaza intr-un interval mai mare de timp. Isabelle recunoaste ca ii este dificil sa se obisnuiasca cu noua ei fata care nu este a ei in totalitate. Cu exceptia oglinzii cu lupa, care ii serveste la detectarea celui mai neinsemnat semn al unei posibile respingeri a grefei, pacienta nu are inca o oglinda in apartament. ""Este prea devreme"", spune Isabelle. Deocamdata, Isabelle nu s-a aventurat sa iasa la plimbare singura la distante mai mari. Cu o mica exceptie: isi scoate afara cockerul, pe care abia l-a cumparat.
Prima grefa partiala de fata - nas, buze, barbie - a fost realizata de o echipa de specialisti in chirurgie maxilo-faciala, coordonata de doi reputati profesorii doctori francezi: Bernard Devauchelle si Jean Michel Dubernard. Pacienta, Isabelle Dinoire, in varsta de 38 de ani, a fost atacata de propriul ei caine, care i-a mutilat pur si simplu fata. Isabelle este mama a doi copii.

CHINEZ DESFIGURAT DE URS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.