Dunarea revarsata a rupt un nou dig in dreptul localitatii Spantov, fluviul amenintand acum municipiul Oltenita, cu o populatie de peste 25.000 de locuitori. Autoritatile spun ca situatia e sub control. Mai sunt doua diguri care sa impiedice un nou dezastru.

""Alo, buna dimineata, domnule prefect. Am auzit ca aveti un nou dig rupt la Spantov."" ""Da, sa de-a dracua€™ daca le mai termin vreodata"", ne-a raspuns amarat prefectul judetului Calarasi, Jenel Serban.
REDUTA CAZUTA. E al treilea dig care cedeaza in zona localitatilor Spantov-Manastirea din judetul Calarasi. Ieri, la ora sase dimineata, apa adunata dincolo de Dunare, intre localitatea Dorobantu si Spantov, a sapat in ditamai digul lat de sapte metri. Bresa, care avea initial cativa metri, a ajuns la 80 de metri in momentul transmiterii acestui text. Nici nu se mai poate lucra la astuparea sparturii, pentru ca digul este atat de subred, incat politistii nu mai lasa nici biciclistii sa mearga pe el. ""Simtiti cum vibreaza? Se lasa!"", exclama colonelul Paul Swider de la Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, venit cu noi sa fotografiem bresa. Am fost ultimii care au mai avut acces pe limba de pamant.
TRANSEELE APEI. ""Filozofic vorbind, nu avem o certitudine ca cele doua diguri care sunt pana la Oltenita nu vor ceda. Credem insa cu tarie ca nu va fi nici un pericol"", ne-a spus subprefectul judetului, Cornel Coman. Coman sustine ca urmatoarea reduta, cea in care sta toata baza acum, a fost consolidata cu doua saptamani inainte de primarul din Oltenita, care, ""om destept, a prevazut acest scenariu si a intarit digurile"". Subprefectul mentioneaza ca, intr-adevar, s-a facut un scenariu cu ce se va intampla daca ajunge Dunarea la Oltenita. Atunci, cand nivelul Dunarii era mult mai mare, se vorbea de aproximativ 3.000 de locuinte inundate. Acum bilantul ar fi mult mai mic daca ar ajunge fluviul in municipiu. ""Nu ne-am facut inca niste calcule, vedem ce se intampla in seara asta si apoi mai vorbim. Noi ne-am canalizat pe ideea ca avem aceste diguri care nu vor ceda"", ne-a declarat prefectul Jenel Serban.
LOCALNICII, SCEPTICI. Dupa sapte ore de la producerea bresei, apa inundase deja peste 2.000 de hectare de teren arabil si ajunsese la primul dig de rezerva, aflat in dreptul satului Ulmeni, la 8 km de Oltenita. Digul, asezat perpendicular pe malul Dunarii, are o lungime de sase kilometri, iar viceprimarul municipiului Oltenita, Florian Cercel, coordona actiunile de intarire a lui. Tot militarii incarcau de zor saci de nisip. ""De unde vine apa? Apa vine de la rasarit, ca toate belelele din Romania!"" Atat a declarat si ne-a intors spatele, pentru ca ""nu avem timp de povesti"".
In ciuda autoritatilor, care sunt convinse ca apa nu va ajunge pana in municipiu, localnicii din Oltenita cu care am vorbit cred ca pericolul e iminent. Ei nu mai dau nici un credit specialistilor: ""Ne luam dupa noi, nu dupa ei, ca asa au zis desteptii astia si ca nu se duce nici la Manastirea, nici la Greaca"", zice un cetatean care locuieste la casa. Si cum sa nu fie sceptici oamenii daca insusi prim-ministrul declara ca nu e nici un pericol, pentru ca apoi, la cateva zile, sa constate tragediile inundatiilor, soldate cu peste 15.000 de sinistrati?

SITUATIA CENTRALIZATOARE A PAGUBELOR