Concentrarea comertului catre marii retaileri internationali impinge multi comercianti autohtoni catre faliment. Un sfert din companiile inchise in 2005 erau angrouri sau faceau distributie. Alte 13,5% faceau comert cu amanuntul. Tendinta de con
Concentrarea comertului catre marii retaileri internationali impinge multi comercianti autohtoni catre faliment. Un sfert din companiile inchise in 2005 erau angrouri sau faceau distributie. Alte 13,5% faceau comert
cu amanuntul.

Tendinta de concentare a comertului in marile magazine de tip hypermarket, supermarket, cash & carry se va mentine si-n viitorii ani. Concomitent, numarul de falimente din acest domeniu se va accentua. ""Sectorul de activitate cu cel mai mare grad de risc a fost cel de comert cu ridicata si distributie, cu 811 companii in faliment, aproape un sfert din totalul insolventelor din Romania"", se arata intr-un studiu realizat de Coface Romania. Agricultura s-a situat pe locul al doilea, cu un numar de 587 de companii falimentare, reprezentand 16,4% din total, insa fiind intr-o usoara scadere fata de anul 2004. Pe pozitiile urmatoare se plaseaza comertul cu amanuntul (12,3%) si industria alimentara si a bauturilor (11,6%). La polul opus, sectoarele cu cea mai redusa rata a falimentelor sunt tranzactii imobiliare, intermedieri financiare, IT, salubritate, posta si telecomunicatii, sanatate si asistenta sociala si sectorul energetic.
EFECTE. Numarul companiilor in faliment a crescut, anul trecut, cu 61% fata de anul 2004, ajungand la 3.171 de societati, din care cea mai mare pondere, de 45%, a fost din domeniul comertului, potrivit studiului Coface.
""Cresterea cu 60% a numarului de falimente in Romania, in 2005 fata de 2004, se datoreaza in principal efectelor pozitive pe care noua procedura simplificata a legii falimentului le induce, prin imbunatatirea conditiilor de care creditorul dispune pentru a initia procedura de faliment impotriva unui debitor"", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.
El a estimat ca numarul falimentelor va creste, in urmatorii ani, in conditiile in care debitorii care reuseau pana acum sa ""scape"" datorita lipsei unei legislatii clare, vor avea tot mai putine alternative de a nu isi achita obligatiile de plata catre parteneri si a nu fi declarati insolventi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.