Inghititi de valuri

Un avion armean cu 113 pasageri la bord s-a prabusit ieri in Marea Neagra. Autoritatile au anuntat ca nu exista supravietuitori.

Un avion Airbus 230 s-a prabusit ieri dimineata in Marea Neagra in circumstante inca neelucidate. Toate cele 113 persoane aflate la bordul avionului armean au murit, potrivit anuntului Ministerului Rus pentru Situatii de Urgenta, care citeaza rezultatele preliminare ale anchetei. ""Toti pasagerii si membrii echipajului care se aflau la bordul aeronavei sunt morti"", a declarat Viktor Beltov, un purtator de cuvant al ministerului.
Avionul, un Airbus 320 al companiei armene Armavia, aflat in exploatare din 2004, venea de la Erevan, cu 113 persoane la bord, dintre care opt membri ai echipajului. Aparatul a disparut de pe ecranele radar in jurul orei locale 2:15, in momentul in care se pregatea sa aterizeze pe aeroportul din Soci, statiune aflata in sudul Rusiei.
DE URGENTA. Imediat, la locul accidentului s-au deplasat ambarcatiuni si echipaje de scafandri ale Ministerului Rus pentru Situatii de Urgenta, insa operatiunile de cautare din largul statiunii Soci au fost ingreunate de ploaie. In plus, un hidroavion al Ministerului pentru Situatii de Urgenta si un avion Il-76 care transporta o echipa de salvare cu 22 de membri - dintre care sapte sunt scafandri specializati in operatiuni la mare adancime - si ambarcatiuni de salvare au plecat de la Moscova miercuri dimineata, indreptandu-se spre Soci. Rudele victimelor incepusera ieri sa se adune pe aeroportul din Erevan, de unde un zbor special i-a transportat la Soci.
Pana la inchiderea editiei, scafandrii rusi reusisera sa recupereze 46 de cadavre din apele Marii Negre. Echipele de interventie au descoperit la sase kilometri de tarm o mare pata de combustibil si numeroase fragmente de fuselaj, bagaje, precum si veste de salvare pe care pasagerii nu au avut timp sa le foloseasca.
SCENARII. Planeaza inca incertitudinea cu privire la cauzele accidentului, mai multe scenarii fiind vehiculate de oficialii armeni. Un membru al conducerii companiei aeriene Armavia a apreciat ca starea nefavorabila a vremii ar fi putut contribui la producerea accidentului, deoarece echipajul avionului anuntase initial ca renunta la aterizarea pe aeroportul Adler din Soci. Pilotii intentionau sa revina la Erevan, din cauza vizibilitatii slabe de la Soci, dar, ulterior, au fost anuntati de turnul de control ca vizibilitatea s-a imbunatatit si au incercat o noua aterizare, a declarat directorul comercial adjunct al Armavia, Andrei Agatianov. Si expertii rusi cred ca de vina au fost ""conditiile meteorologice extrem de proaste"" si au exclus din start ipoteza unui atentat terorist.

DURERE