Fie Vama Veche un punct pe Litoralul romanesc, fie, sa tot fie o mie de tineri dreptele ce pleaca din acest punct spre
infinitul destrabalarii, fiea€¦ Mai, sa fie!

In duminica din spatele lui 1 Mai, o stare plutitoare, racoros-idilica invaluie Vama. Impreunarile carnale, camuflate de panzele corturilor intinse ca niste musuroaie pe plaja si nascute in urma dictonului de viata ""hormon pentru hormon"", si excitarile mentale, sa le zicem inaltatoare, surescitate de ritmurile rock, cat mai hard rock ale difuzoarelor, convietuiesc, dar totodata se resping cu nabadai. Cei ce se inscriu in categoria primei psihologii vor ""bere"" si manele, ceilalti - adica minoritarii, sau mai bine scris minoritaurii, caci sunt rasculatii impotriva spiritului behaviorist, vor ""bere"", tot bere, insa si putina poezie. Un compromis. Unii au jeep-uri ultimul racnet, motoare Harley-Davidson si rezervare la casute. Altii cersesc cu atitudine inteligent-umila o catime de bani ca sa-si poata continua itinerariul spre exhibarea totala. Niste particularitati, bunaoara, ii unesc: tatuajul desenat pe cele mai ""cool"" parti ale corpului, ochelarii cazuti nonsalant pe pometi, jeansii largi care abia le acopera desuurile, vantul ce le infoaie parul, focul de tabara in fata caruia se strang roata si unitatea de masura a timpului. Trecerea acestuia se masoara, in trecat fie spus, pentru toti, fara nici o exceptie, in stropi de alcool cazand pic, pic, pic printre picioare, printre picioare si mai jos, pe bocanci, in tivul mariia€¦ Vai! E doar sapte seara iar Vama Veche-i manga.
PERSONAJE. ""I cana€™t get noooo satisfaction!"" canta spasmodic un bucurestean facut ghem in fata cortului pe care cu migala si rabdare incearca sa si-l monteze langa ""prietenii"" de pe plaja. Sunt ""saispe"". Si au ales Vama ca loc de distractie pentru ca au auzit ei ca aici e ""cel mai marfa"". De fapt o intreaga babilonie de motive, care mai de care mai plauzibile, se regaseste in satucul din coada Litoralului. Un grup din Valcea a venit ""pentru lume si libertate"". Mona din Constanta, studenta la ""stoma"", a venit pentru ca ""a baut si pentru ca e mai ieftin si pentru ca moare «de frig»"". Si canta. ""Si pentru ca are draci din cauza ca asculta «Omul cu sobolani»"", intrevine amica din spatele ei. Alexandra, dindaratul unei beri la litru, striga ca a venit in Vama pentru ca e ""rapidista"". Dana, studenta la ""litere"" care vrea sa se faca ""fotograf"", sa ilustreze ""portrete"", a venit sa ""bea"". Scurt! La fel si Daniela, ""studenta si asistoasa medicala"". Oana a venit ""asa, pur si simplu"". Insa ii displace profund atmosfera. E prima data cand pune piciorul in Vama, dar stie de la ""un prieten mai mare ca toti fitosii au invadat statiunea. Nu mai e ca-nainte"", conchide, grav. Nici Vasilica nu-i prea departe de descumpanirea Oanei. A sosit ""plina de speranta, fara iubit"" si a gasit ""numai huliganisme"". Nu-i place. Un alt tanar, Eduard, se plange de ""poluare fonica"".

ROCKERI. Care de placere, care de frig, tinerii topaie de le sar hamsiile din mana acolo unde iarba se intalneste cu nisipul