""1 Mai muncitoresc"" a fost sarbatorit cu sarg in aproape toata lumea, de la Atena la Sri Lanka sau Cambodgia. Insa nu peste tot petrecerea s-a terminat cu bine, ci s-a lasat cu manifestatii si contra-manifestatii si chiar cu greve si arestari.

""1 Mai muncitoresc"" a fost sarbatorit cu sarg in aproape toata lumea, de la Atena la Sri Lanka sau Cambodgia. Insa nu peste tot petrecerea s-a terminat cu bine, ci s-a lasat cu manifestatii si contra-manifestatii si chiar cu greve si arestari.

Pentru aproape intreaga lume, data de 1 Mai a fost sarbatorita prin defilarile devenite de-acum traditionale, ale sindicatelor. In Rusia, zeci de mii de persoane au manifestat la apelul sindicatelor pro-guvernamentale, insa au fost si suficienti nostalgici ai vremurilor comuniste care au scos in strada drapelele rosii ale URSS si portretele lui Stalin, relateaza AFP. Aproape 25.000 de militanti sindicali au defilat ieri dimineata pentru un ""stat social"".
COMUNISTII, MAI PUTINI. Dupa ce manifestarea optimista a luat sfarsit, a fost randul catorva mii de comunisti sa mar-saluiasca pana la monumentul lui Lenin, scandand ""Putin demisia"" sau ""Patria noastra este URSS"". Si in alte orase mari din Rusia au iesit in strada zeci de mii de persoane. LaVladivostock si Khabarovsk, in Extremul Orient, sindicalistii au manifestat in favoarea ""proiectelor nationale"" ale presedintelui Vladimir Putin.
In Germania, sindicatele asteptau ca manifestatiile sa atraga 500.000 de persoane, pentru a forta Guvernul sa demareze mult-asteptatele reforme sociale.
In Franta, muncitorii au iesit in strada in numar mare in semn de protest fata de slujbele nesigure, in vreme ce la Varsovia polonezii au manifestat impotriva ""arogantei"" dreptei aflate la putere si impotriva somajului.
MINISTRI HUIDUITI. In Italia, manifestantii au huiduit ministrii premierului in exercitiu Silvio Berlusconi. Cel mai urat ministru s-a dovedit Letizia Moratti, de la Educatie, candidata la municipalele din Milano din 28 si 29 mai. Moratti a fost fluierata si huiduita, iar delegatia sa a fost nevoita sa se retraga din defilare. Manifestantii purtau pancarte pe care scria ""Moratti-viitor precar"" sau ""Moratti face rau scolii"". Ministrul Educatiei a devenit nepopular in Italia dupa o reforma a sistemului educational care a implicat si reducerea numarului de posturi. Si ministrul Culturii, Rocco Buttiglione, a fost huiduit la Torino, si manifestantii l-au poftit sa se ""intoarca acasa"".

GREVE, ARESTARI SI INTERDICTII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.