Doctorul Takayuaki Akahoshi, oftalmolog japonez, este autorul unui record mondial: operatie de cataracta efectuata intr-un minut si 29 de secunde. La Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, ieri, cinci romani au avut sansa de a fi ope
Doctorul Takayuaki Akahoshi, oftalmolog japonez, este autorul unui record mondial: operatie de cataracta efectuata intr-un minut si 29 de secunde. La Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, ieri, cinci romani au avut sansa de a fi operati de reputatul oftalmolog.

Cei cinci pacienti au fost selectati de specialistul japonez dintr-un lot de 16 aflati in evidentele Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice, spune conf. dr. Monica Pop, directo-rul spitalului. Doctorul Takayuaki Akahoshi este cunoscut in lume nu numai ca oftalmologul care opereaza cataracta in aproximativ 90 de minute, ca autorul unei metode chirurgicale inedite, dar si al unei aparaturi medicale deosebite. Comparativ cu metoda clasica de operare a cataractei, unde incizia este de 4-6 milimetri, in metoda celebrului chirurg japonez incizia este de 2 si chiar sub 2 milimetri, fara sutura, cu recuperare imediata. De asemenea, prezinta avantaje multiple: poate fi aplicata la copii si la adulti si permite vederea fara ochelari la orice distanta.
Dr. Takayuaki Akahoshi foloseste instrumente concepute de el insusi in indelungata activitate chirurgicala. Pentru inventarea tehnicii revolutionare numite ""Phaco prechop"" si a instrumentelor adecvate acesteia, care ii poarta numele, dr. Takayuaki Akahoshi a fost recompensat cu 10 premii internationale.
In cele cinci interventii chirurgicale efectuate ieri la Bucuresti, pacientilor li s-au implantat cristaline artificiale foldabile, cele mai performante la ora actuala, utilizand un aparat de ultima generatie. O interventie chirurgicala efectuata la Bucuresti de dr. Takayuaki Akahoshi costa aproximativ 40.000.000 de lei vechi, din care numai cristalinul implantat se ridica la 20.000.000 de lei. Operatiile de cataracta efectuate in mod curent in tara noastra dureaza circa 6 minute si, indiferent de cristalinul implantat, casa de asigurari de sanatate deconteaza suma de 2.400.000 de lei vechi din pretul acestuia.
A DOUA VIZITA. Cartea de vizita a dr. Takayuaki Akahoshi, aflat pentru a doua oara in tara noastra, este impresionanta: a operat in peste 54 de tari, realizeaza aproximativ 5.000 de operatii de cataracta anual. El spune ca japonezii se opereaza intr-un numar mult mai mare de cataracta, comparativ cu romanii. Si aceasta deoarece consultul pentru carnetul de conducere este foarte sever, japonezii fiind foarte interesati sa nu-si piarda permisul.
ORBIRE. Exista cataracta mostenita, traumatica, provocata de unele boli. Cea mai frecventa este insa cataracta de batranete sau senila. Dar la noi se mai vorbeste si de o cataracta romaneasca. Deoarece inca multi romani isi pierd vederea din cauza acestei boli. Motivele sunt multiple: pacientii n-au bani sau nu li s-a recomandat operatia. Conf. dr. Monica Pop spune ca fata de cele aproximativ 70.000 de operatii de cataracta cat ar trebui efectuate anual pentru a se evita pericolul orbirii, din pacate, din diverse motive, anul trecut s-au realizat doar 32.000-35.000 pe zi. In acelasi an, in Ungaria s-au inregistrat 60.000 de operatii de cataracta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.