Parlamentarii vor fi educati pe bani Phare sa nu (se) mai injure. Deputatii au adoptat chiar un proiect in acest sens, insa, paradoxal, chiar in sedinta in care si-au dat ok-ul ""au gratulat-o"" pe Monica Macovei, trimitand-o ""sa se anticorupa undeva singura"".

Codul de conduita al deputatilor a fost elaborat la sugestia si cu ajutorul consilierilor UE, in cadrul programului PHARE 2003: ""Intarirea capacitatii administrative a Parlamentului Romaniei"", componenta 3, bugetul intregului proiect fiind de 2 milioane de EURO, finantat integral de UE. Potrivit acestui cod, deputatii sunt obligati sa respecte disciplina in Parlament si nu au voie sa foloseasca expresii ""de natura injurioasa, ofensatoare sau jignitoare"". In cazul in care aceste reguli nu vor fi respectate, numele deputatilor nepoliticosi vor fi afisate la sfarsitul anului pe site-ul Camerei, pentru a fi cunoscuti de opinia publica.
COMUNICARE. Codul mai spune ca deputatii trebuie sa informeze regulat electoratul si cetatenii cu privire la activitatea lor din Parlament, sa spuna ce legi au adoptat. Deputatii nu au voie sa foloseasca informatiile obtinute in exercitarea mandatului in schimbul unor avantaje financiare si sunt obligati sa asigure ""deplina transparenta"" a averii lor. Pentru a le veni in ajutor, consilierii europeni au elaborat chiar si un ""ghid practic"" pentru fiecare deputat care ii invata in detaliu cum sa-si completeze in mod corect declaratiile de avere si de interese si ce sa faca in cazul in care primesc cadouri in timpul mandatului. Potrivit aceluiasi Cod, in cadrul Camerei Deputatilor se va infiinta un registru special pentru declararea calatoriilor in strainatate. Fiecare deputat va fi obligat sa declare Biroului Permanent calatoriile pe care le va face in strainatate mentionand cine (persoana fizica sau juridica) a platit transportul si cazarea, in cazul in care nu sunt platite de la bugetul Camerei, destinatia calatoriei, durata si scopul acesteia si persoanele care l-au insotit.
DEZBATERI. Proiectul Codului a fost dezbatut pe parcursul a doua sedinte ale Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. In cadrul primei sedinte, decizia finala a fost amanata. ""Cred ca trebuie sa dau cuvantul lui Nicolae Ceausescu, ca aceasta este o expresie a lui, cu realizarile obtinute..."" a spus ironic presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Imediat dupa ce secretarul general Georgeta Ionescu a prezentat proiectul, a fost ceruta amanarea discutiei. ""Nici nu l-am citit, incat as propune efectiv amanarea discutiei, ca sa ne uitam mai atent la acest Cod. Dar mi se pare ca deja este putin exagerat"", a spus secretarul PD Gheorghe Albu, nedumerit cu privire la niste chestionare adresate comisiilor parlamentare. ""Aceasta este alta componenta"", a venit raspunsul Georgetei Ionescu. Neexplicit pentru Albu. ""Ce este aceea alta componenta? Iertati-ma. Daca in componenta aceea spuneam rata divorturilor la parlamentari, spuneam ca este o componenta a programului PHARE"", a intrebat Albu. Cu amanarea discutiei a fost de acord si Olteanu. El a propus ca in urmatoarea sedinta sa se vina cu decizia Biroului din 2003 si cu tematica aprobata. Chestorul PSD Valeriu Zgonea le-a amintit colegilor sai ca in 2002, 2003, in raportul de tara, Camera si Senatul au fost nominalizate ca institutii administrative care nu au un Cod de conduita a parlamentarilor. Discutia a fost reluata o saptamana mai tarziu, cand secretarul general a venit cu un documentar asupra proiectului si membrii Biroului au aprobat memorandumul. Proiectul de Cod va fi trimis Comisiei de regulament unde va fi dezbatut si supus votului. Codul va fi o anexa a Regulamentului Camerei si va avea rolul de ghid al alesilor pe durata mandatului, incluzand si reguli de bune maniere.

GRATULARI PENTRU MACOVEI