Dupa ce Dunarea le-a distrus casele si le-a inundat pamanturile, satenii din localitatea tulceana Ostrov vegheaza de pe dealuri ceea ce a mai ramas deasupra apelor: acoperisurile. Traiesc cu spaima ca hotii vor veni noaptea cu barca si vor fura t

Dupa ce Dunarea le-a distrus casele si le-a inundat pamanturile, satenii din localitatea tulceana Ostrov vegheaza de pe dealuri ceea ce a mai ramas deasupra apelor: acoperisurile.

Traiesc cu spaima ca hotii vor veni noaptea cu barca si vor fura tigla. Seful de post sustine ca nu a primit plangeri si ca oamenii sunt doar panicosi.
Ca sa ajungi in Ostrov trebuie sa o iei pe un drum plin de praf, prin camp, urmand indicatoarele care au fost puse acum cateva zile. Drumul judetean sta sub ape pe o portiune de 3,5 kilometri la intrarea in sat si mai departe, spre Daieni, inca vreo patru. Cativa centimetri daca mai urca apa, intra si in casa lui nea Ion Coman, aflata chiar la strada principala. Omul spune ca sotia lui s-a speriat in noaptea in care s-a dat alarma; dar el, care e si ""putin constructor"", a iesit, a masurat apa si a realizat ca ar trebui sa mai creasca vreun metru pentru a fi el si casa lui in pericol. Ceva a pierdut totusi nea Ion: doua hectare de teren, cultivate partial cu lucerna, unde urma sa puna si porumb, se afla acum sub ape. Asemeni lui, si altii au amanat sa-si paraseasca locuintele pana in ultima clipa, desi recunosc: ""Stiam de acum o luna ca vor veni apele"". Aurel si Valentina Scapan au venit pe deal si privesc melancolici intinderea imensa de apa stralucind in soarele arzator. Sub acoperisul care inca se mai zareste au lasat dormezele si o soba de teracota, dupa care plang. Si-au impartit in doua tabere cei patru copii, pe care-i cresc din alocatie si din ajutorul social, si i-au cazat la bunici.
TEMERI. Pe deal, pe langa sateni, au venit sa vada uluitoarea schimbare de peisaj si oameni din alte localitati invecinate. Daca ei pot privi detasati barcile ce aluneca pe unde altadata treceau carutele, pe oamenii locului continua sa-i macine grijile. Rosu la fata, Ion Neacsu coboara din barca incaltat cu cizme pescaresti si trage de niste bucati de lemn ud. ""Pusesem o setca aici, unde era gradina, ca voiam sa mananc in loc de pateul de la ajutoare un peste. Dar m-am trezit si fara setca, si fara peste. Trebuie sa scot lemnele, sa nu mi le fure. Fura hotii tiglele, apoi le iau si le vand. Noaptea vine jandarmul cu girofarul, dar ei isi duc barca dupa cate o casa si ies cand trece pericolul."" In opinia sefului de post Sorin Popa, pericolul vine in continuare din ape. ""Cei care se urca pe casele inundate risca sa-si piarda viata, pentru ca ele se pot surpa oricand."" Paza este asigurata zilnic de 13 oameni, folosind doua barci si o masina. Si primarul Nicolae Onea spune ca toate vorbele astea despre furturi tin de ""radio sant"", ca oamenii inventeaza. Tinzi sa-i acorzi crezare primarului, mai ales atunci cand un sinistrat vorbeste despre ""cele opt camere"" ce se afla sub ape, dar casa pe care ne-o arata nu are mai mult de doua. Satenii au primit apa, alimente si paturi. Au fost vaccinati in proportie de 50%. Se afla acum sub apa 126 de case; cei care le locuiau stau la rude si se vor putea muta in cele 12 corturi de zece persoane ce vor fi instalate pe zonele inalte.

Dunarea revine in Dunare

PERICOL. Mai multe diguri sunt sub monitorizare stricta


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.