Seful statului austriac, Heinz Fischer, soseste azi in Romania pentru o vizita oficiala de doua zile, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Tema principala de discutie va fi, evident, integrarea Romaniei in UE. Vizita presedintelui austriac
Seful statului austriac, Heinz Fischer, soseste azi in Romania pentru o vizita oficiala de doua zile, la invitatia presedintelui Traian Basescu. Tema principala de discutie va fi, evident, integrarea Romaniei in UE.


Vizita presedintelui austriac, a carui tara detine si presedintia in exercitiu a Consiliului Uniunii Europene, este extrem de importanta pentru Romania, care asteapta confirmarea aderarii sale la UE la 1 ianuarie 2007. Presedintii Basescu si Fischer vor discuta in acest context despre rezultatele obtinute de autoritatile de la Bucuresti pentru indeplinirea acestui obiectiv. Romania este interesata sa afle stadiul in care se afla procesul de ratificare in Austria a Tratatului de Aderare a tarii noastre la structurile europene. Cu ocazia intrevederilor care vor avea loc la Bucuresti, va fi evaluat si stadiul de punere in aplicare a programului de actiuni al presedintiei austriece la Consiliul UE, precum si punctual, aspecte de interes din sfera afacerilor europene.
BILATERALA. La intalnirea dintre cei doi presedinti vor fi abordate si teme ale cooperarii bilaterale, precum si problematica regionala si europeana, se arata intr-un comunicat al Presedintiei Romaniei. Foarte importante pentru noi vor fi si discutiile pe teme ale cooperarii economice, cu accent pe zona energetica. Basescu si Fischer vor aborda si perspectivele de dezvoltare ale Procesului de Cooperare Dunareana, o initiativa de colaborare multilaterala lansata in comun, in 2002, de Austria si Romania, cu sprijinul Comisiei Europene si al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Nu vor ""scapa"" de pe agenda nici aspiratiile europene ale statelor din Balcanii de Vest, climatul de securitate si democratie din regiunea extinsa a Marii Negre si procesul de pace din Orientul Mijlociu. Fischer va mai avea intrevederi si cu sefii celor doua Camere ale Parlamentului, premierul Tariceanu, si va participa si la deschiderea Forumului de Afaceri romano-austriac.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.