Zona istorica a Bucurestiului naste din ce in ce mai multi oameni fara adapost. Sectoarele 1 si 2 sunt in top, aici aglomerandu-se cele mai multe case nationalizate. Perioada de cinci ani in care chiriasii din aceste imobile trebuiau (conform termenului utilizat in lege) ""protejati"" de proprietari a trecut.

Acum se vad cu ordinele de evacuare in maini si nu stiu unde sa apuce. Fara lumina, fara caldura, fara gaze si gandind cu jind la apa calda. Asa isi duc zilele sapte persoane intr-un demisol de pe Strada Traian. Familia Dinca sta aici de 15 ani, intr-una din casele nationalizate. Desi au avut contract de inchiriere cu ICRAL-ul pana in 2004, in 2001 s-au vazut somati de primul proprietar al imobilului sa evacueze locul. Nu au gasit unde sa se mute si au fost nevoiti sa se judece cu proprietarul cu scopul de a mai tergiversa plecarea. Acum, imobilul a ajuns la al treilea proprietar si ultimul ordin de evacuare le cere ca in doua saptamani sa-si stranga lucrurile. Ii asteapta strada.
PROFIL DE HOMELESS. Ajungem in locuinta familiei Dinca pe bajbaite, traversand niste holuri intunecoase. Tatal, Nelu, e nevazator si nu lucreaza, iar Gina, mama, munceste cu ziua. Traiesc din alocatii si din pensia de handicapat a barbatului, strangand aproape cinci milioane de lei vechi pe luna. Doi dintre cei cinci copii au renuntat la scoala. La inceputul anului, femeia a suferit o pareza si are des caderi nervoase. Nu are buletin de identitate si astfel nu poate beneficia de asistenta medicala gratuita. Gina incepe sa tremure numai cand deschide sertarul in care isi tine hartogaraia stransa prin tribunale in anii din urma.
LOCUINTE SOCIALE NU SUNT! Familia Dinca a depus in urma cu patru ani o cerere de locuinta sociala la Primaria Sectorului 2. De atunci, Nelu merge la sase luni in audiente la primar, sa mai intrebe ""daca au urcat pe lista"". Invariabil li se raspunde ca sunt pe pozitia saizeci si ceva.
""Sunt 7.000 de cereri de locuinte sociale la Primaria Sectorului 2, nu le mai putem face fata. Cazul acestei familii nu este singular. Altii asteapta de ani buni"", afirma incurajator viceprimarul Dan Cezar Ionescu. ""Perioada de cinci ani stabilita prin Ordonanta 40/99, prin care se cerea proprietarilor care intra in posesia caselor nationalizate sa tina in regim de chirie fostii chiriasi, a trecut. De aici, problemele. Asta va naste un flux masiv de «chiriasi ai nimanui», in conditiile in care noi nu avem fonduri pentru constructia de noi locuinte sociale. In cazul integrarii europene, e posibil sa primim niste bani pentru asta"", adauga viceprimarul.
In acest moment, Sectorul 2 are date in folosinta 160 de garsoniere confort patru, de zece metri patrati fiecare, si nici un proiect de constructie de noi imobile sociale.

DISCRIMINATI. Sotii Dinca recunosc ca atunci cand merg sa-si caute o alta locuinta de inchiriat sau slujbe sunt priviti cu rezerva pentru ca sunt de etnie rroma