Modul de lucru militienesc al Parchetului General trimite Romania la CEDO. Refuzul de a-l trimite pe Ovidiu Tender la INML pentru efectuarea unei expertize medico-legale, dispusa chiar de procurorul care-l ancheteaza pe acesta, face statul roman pa

Modul de lucru militienesc al Parchetului General trimite Romania la CEDO. Refuzul de a-l trimite pe Ovidiu Tender la INML pentru
efectuarea unei expertize medico-legale, dispusa chiar de procurorul care-l ancheteaza pe acesta, face statul roman pasibil de plata unor daune consistente.

Arestat preventiv la inceputul lunii martie, Ovidiu Tender a fost internat marti, sub paza militara, la Spitalul Clinic ""Sfantul Ioan"" din Bucuresti. Doctorul Alexandru Ciocalteu, directorul unitatii medicale, a declarat ca omul de afaceri a suferit o fibrilatie la inima. Tender a fost supus ieri unei angiografii coronariene. In raport de rezultatul acesteia, medicii vor decide cum trebuie el tratat in continuare dar, conform informatiilor Jurnalului National, este foarte probabila necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale (montare de stenturi).
PATOLOGIE CARDIACA. Problemele medicale cronice ale presedintelui Grupului Tender nu constituie o noutate nici pentru anchetatori, nici pentru instantele de judecata. In voluminosul sau dosar, avocatii au depus o suma de certificate medicale si rezultate ale mai multor seturi de investigatii din care reiese ca Ovidiu Tender prezinta o bogata patologie cardiaca. De altfel, in data de 13 februarie 2006, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, sub semnatura Alinei Bica, procuror sef birou in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), o ordonanta (in dosarul nr. 692/D/P/2005) prin care s-a dispus ""efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la invinuitul (n.r. - la acea data) Tender Ovidiu"".
TERMEN DEPASIT. Obiectivele principale urmarite de ordonanta respectiva sunt, conform documentului citat, identificarea afectiunilor medicale de care acesta sufera si, raportat la afectiunile diagnosticate, stabilirea posibilitatii participarii invinuitului la procesul penal, plus influenta derularii actiunii judiciare asupra starii lui de sanatate. Termenul de finalizare a expertizei, care trebuia efectuata la Institutul National de Medicina Legala (INML) ""Mina Minovici"" din Bucuresti, a fost stabilit de procurorul Alina Bica, la data de 10 martie 2006. Desi procedura prevede transmiterea imediata de catre Parchet a ordonatei catre INML, documentul a ajuns la destinatie mult mai tarziu, adus, insa, de unul dintre avocatii lui Tender. Intr-un final, abia la data de 22 martie 2006, la aproape doua saptamani de la expirarea termenului limita pentru finalizarea expertizei, Ovidiu Tender a fost prezentat la INML pentru a fi examinat in cadrul comisiei boli interne. Medicii au recomandat efectuarea mai multor investigatii medicale (consult nefrologic si de boli de nutritie, endoscopie digestiva superioara, analize de laborator) si, data fiind patologia cardiaca a lui Tender, o noua prezentare la INML, in data de 29 martie 2006, pentru a fi examinat de comisia de cardiologie. Solicitarea INML a fost consemnata in fisa medicala.
EXPERTIZA IMPOSIBILA. Cu toate acestea, nici pana-n ziua de azi, omul de afaceri nu a mai fost trimis la INML pentru efectuarea expertizei medico-legale. De altfel, la dosarul lui Tender exista o comunicare oficiala in acest sens a Comisiei de prima expertiza medico-legala pentru amanarea/intreruperea executarii pedepsei sau suspendarea urmarii penale/judecatii pe motiv de boala. Semnat de presedintele Comisiei, medicul primar legist Mariana Rosu, documentul (datat 12 aprilie 2006) trimis catre DIICOT confirma negru pe alb ca Tender nu a mai fost prezentat la INML din 29 martie, ca nu au fost puse la dispozitia institutiei rezultatele investigatiilor medicale recomandate de comisie si, in final, anunta imposibilitatea efectuarii expertizei dispuse de procurorul Alina Bica. Surse judiciare au declarat pentru Jurnalul National ca, nici de la 12 aprilie si pana la internarea de urgenta la ""Sfantul Ioan"", Ovidiu Tender nu a mai fost prezentat vreodata la INML.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.