Seful retelei Al-Qaida din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, si-a facut aparitia pe internet intr-un mesaj video care a luat prin surprindere intreaga lume. Si nu doar a aparut, dar a si amenintat ca mujahedinii vor continua lupta. Aparitia
Seful retelei Al-Qaida din Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, si-a facut aparitia pe internet intr-un mesaj video care a luat prin surprindere intreaga lume. Si nu doar a aparut, dar a si amenintat ca mujahedinii vor continua lupta.

Aparitia pentru prima oara cu fata la vedere, neacoperita cu cagula, a lui Zarqawi, dusmanul numarul unu al americanilor in Irak, intr-o inregistrare video, pune capat tuturor speculatiilor referitoare la soarta sa. Nu de putine ori s-a afirmat ca e probabil mort, in
urma unor operatiuni ale coalitiei din Irak. Alteori a fost catalogat drept ""mit"", folosit in propriul interes de americani, pentru ca acesta nu-si facea auzita vocea in mesaje audio sau video, asa cum fac mentorii sai, Ossama ben Laden si Ayman al-Zawahiri.
MESAJUL. Pe capul sau, americanii au pus o recompensa de 25 de milioane de dolari. In schimb, el a jurat ca-i va invinge, alaturi de mujahedini, pe acesti ""dusmani cruciati"". In acest mesaj, postat pe un site islamist, Zarqawi i-a avertizat pe sunniti sa nu se angajeze in procesul politic irakian si i-a incitat sa continue jihadul pentru a instaura un stat islamic, relateaza AFP. In plus, el a precizat ca, in timp ce luptele se duc in Irak, ochii sunt pe Ierusalim, care nu poate fi recucerit fara Coran si sabie. Conform aprecierii sale, ""cand inamicul cruciat a patruns in Irak, intentia a fost sa controleze natiunea islamica si sa sustina statul sionist"".
COMENTARII. Analistii au comentat imediat ca aparitia lui Zarqawi (care, de altfel, arata foarte bine si in putere si parca s-a mai rotunjit) nu este deloc intamplatoare si ca are la baza un motiv serios. ""Situatia politica din Irak ia o turnura dramatica in ochii lui Zarqawi: ambasadorul american, Zalmay Khalizad, castiga teren, cu participarea fortelor sunnite la procesul politic, ceea ce ar putea deturna insurgentii de la scopul rezistentei. Momentul este critic. De aceea iese din ascunzatoare Zarqawi"", comenteaza Yasser al-Zaatara, expert iordanian in islamologie.
LA VEDERE. Pana acum, de cand este considerat sef al insurgentilor irakieni, Zarqawi a mai aparut in public prin intermediul unui mesaj, evident cu fata acoperita de o cagula.
Acum apare cu figura la vedere: barba neagra, capul acoperit cu un fular negru, prezentat la inceput sezand, cu o mitraliera la dreapta sa, apoi in picioare, tragand interminabile rafale de arma
intr-un peisaj desertic, cel mai probabil in provincia al-Anbar. Armata SUA a afirmat ca nu are nici un motiv sa se indoiasca de autenticitatea inregistrarii video.
CONDAMNAT. Zarqawi a fost condamnat la
6 aprilie 2004 la moarte, in contumacie, de Curtea iordaniana pentru Siguranta Statului, pentru asasinarea la Amman, in octombrie 2002, a lui Laurence Foley, reprezentant al Agentiei americane Internationale pentru Dezvoltare (USAID). Are la activ trei condamnari la moarte in contumacie in Iordania, mai ales pentru ca a pregatit un megaatentat cu arma chimica. El este implicat in mai multe procese in curs la Curtea iordaniana pentru Siguranta Statului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.