Legea pensiilor facultative a fost adoptata ieri in plenul Camerei Deputatilor, fara amendamente de substanta. Statul ar trebui sa plateasca trei-patru milioane de dolari pentru o campanie de informare a populatiei, astfel incat romanii sa inteleaga
Legea pensiilor facultative a fost adoptata ieri in plenul Camerei Deputatilor, fara amendamente de substanta. Statul ar trebui sa plateasca trei-patru milioane de dolari pentru o campanie de informare a populatiei, astfel incat romanii sa inteleaga ce sunt pensiile facultative.

CONTRIBUTII. Sistemul facultativ de pensii inseamna ca pe langa pensiile de care beneficiaza acum romanii, cei care au venituri din alte activitati sau din salarii vor putea contribui intr-o anumita limita la un sistem cu administrare privata. Persoanele vor putea contribui singure, dar si impreuna cu angajatorii, evident existand o deductibilitate fiscala a acestor contributii. Introducerea fondurilor de pensii administrate privat (pilonul II) va avea ca efect diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu circa un miliard de euro, in perioada 2007-2010, a declarat ieri Silvia Limbidis, consilier la Ministerul Muncii. Proiectul de lege care reglementeaza pilonul doi va fi adoptat de Parlament pana la sfarsitul anului. Componenta Comisiei de Supraveghere a Pensiilor ar fi trebuit aleasa de cel putin acum un an. Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor, a spus ca membrii Comisiei de Supraveghere au fost desemnati conform unui algoritm politic si vor fi validati saptamana viitoare, iar deputatul Gratiela Iordache a precizat ca membrii nu au fost desemnati din cauza lipsei de cvorum.
Populatia ar trebui sa inteleaga cum isi poate asigura o batranete linistita cu pensii mai mari. ""Imprumutul de la Banca Mondiala are si componenta de promovare, dar mai ales pentru pilonul II. Nu cred ca sunt suficienti bani pentru comunicare. Nu cred ca multi oameni stiu modul de calcul al pensiilor la ora actuala"", spune Silvia Limbidis. (Eugenia Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.