Disputele privind autorizarea constructiei de langa Catedrala Sf. Iosif din Capitala continua.
Ieri, primarul Adriean Videanu a tinut sa precizeze ca arhiepiscopia romano-catolica si-a dat acordul pentru construirea mult controversatei cladir
Disputele privind autorizarea constructiei de langa Catedrala Sf. Iosif din Capitala continua.
Ieri, primarul Adriean Videanu a tinut sa precizeze ca arhiepiscopia romano-catolica si-a dat acordul pentru construirea mult controversatei cladiri cu 19 etaje, iar normele urbanistice in vigoare permit ridicarea imobilului. ""Nu vad unde este ilegalitatea. Planul Urbanistic General (PUG) precizeaza clar care este regimul de inaltime pentru zona respectiva, iar cladirea se incadreaza in aceste norme. Mai mult, cladirea nu putea fi ridicata fara acordul vecinului, iar vecinul, in cazul de fata, este Arhiepiscopia. Nu cred ca este necesar sa implicam autoritatile locale intr-un litigiu intre arhiepiscopie si constructor, litigiu care poate fi rezolvat numai in instanta"", a spus Videanu. Planul Urbanistic General (PUG) a fost adoptat in anul 2000. Cu un an inainte de aprobarea PUG, municipalitatea a refuzat sa elibereze un certificat de urbanism pentru terenul situat peste drum de santierul noului centru de afaceri contestat. REFUZ. Proprietarul terenului, care voia sa construiasca o cladire de birouri, cu un regim de inaltime mai mic fata de proiectul deja aprobat al ""Cathedral Plaza"", a actionat municipalitatea in instanta si a castigat toate procesele. Dupa cinci ani de litigiu cu Primaria Capitalei, petentul a obtinut o despagubire de 300.000 de dolari printr-o hotarare definitiva a instantei. Municipalitatea a si achitat in toamna anului trecut de la bugetul local suma, in prezent incercand sa recupereze jumatate din bani de la arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold. Arhitectul-sef a contestat insa deciziile instantelor, cerand Curtii Europene a Drepturilor Omului sa constate ca are ""dreptul de a modela"" dezvoltarea urbanistica a orasului. ""Deocamdata, procesul este la CEDO. Asteptam raspunsul lor. Insa situatia aceasta difera cu cea de fata"", a mai spus Videanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.