""Are niste amigdale monstruoase"", a exclamat doctorul privind adanc in gatul fetitei de 6 ani, Flavia Farama. ""Trebuie operata"", i-a convins medicul pe parintii care nu intuiau urmarile acestei operatii asa-zis banale. Pe un pat din Spitalul

""Are niste amigdale monstruoase"", a exclamat doctorul privind adanc in gatul fetitei de 6 ani, Flavia Farama. ""Trebuie operata"", i-a convins medicul pe parintii care nu intuiau urmarile acestei operatii asa-zis banale.

Pe un pat din Spitalul Orasenesc Viseul de Sus, micuta Flavia Bianca Farama horcaie, iar sangele ii curge pe nas si pe gura ca la robinet. De jur-imprejur sunt tavitele pline de sange. Langa patul copilului, mama si tatal privesc ingroziti la imaginile ce se desfasoara sub ochii lor, pielea fetei care se invineteste treptat, chipul care ia o culoare cadaverica. ""Mai chemati o data medicul"", striga disperata mama la asistenta.
La 17 mai 2005, Ramona Farama a primit pe drum un telefon de la doctorul ORL care ii consultase copilul cu o zi inainte si ii cerea sa o aduca pe fata, Flavia Farama, la spital ca sa fie operata. Femeia s-a lasat pe mana medicului, Adrian Mihalca.
OPERATIA. Copila de 6 ani a fost anesteziata total si dupa cateva zeci de minute medicul a iesit din operatie si i-a linistit: ""Totul a decurs normal, am tras o chiureta si la polipi"". S-a scuzat pentru ca trebuia sa plece int-un alt corp al spitalului, unde avea o vizita importanta de la Directia de Sanatate Publica din Baia Mare. ""Dupa zece minute, fetita a inceput sa sangereze pe nari si pe gura. Am chemat medicul, care ne-a asigurat ca e normal ca locul sa sangereze dupa care s-a intors la cei de la DSP. Dupa 20 de minute sangerarea s-a intensificat, am chemat din nou medicul care nu s-a impacientat si a incercat sa opreasca sangerarea cu un tamponament, moment in care fetita a tusit si l-a improscat cu sange pe medic din cap pana in picioare. Iarasi a plecat doctorul. Dupa alte 20 de minute in care sangerarea a devenit si mai mare, vazand ca fetita incepe sa horcaie si sa se albastreasca la fata, iar sangele curge pe nas si pe gura in cantitati foarte mari, am alertat din nou doctorul. S-a hotarat pregatirea salii de operatie"", povesteste mama fetei. In tot acest timp, cat doctorul Adrian Mihalca statea la un pahar de vorba cu respectabilii colegi de la Baia Mare, copila a pierdut jumatate din cantitatea de sange, lucru dovedit de analizele la sange de dinainte si de dupa operatie. A vazut moartea cu ochii. Acelasi medic a reusit in cele din urma sa opreasca sangerarea si sa o salveze pe Flavia.
A DISPARUT LUETA! Dar necazurile familiei Farama erau departe de a se incheia. La cateva zile de la operatie, parintii au observat ca lueta sau omusorul, cum i se mai spune in popor, a disparut. I-a cerut explicatii doctorului Mihalca, iar acesta a incercat sa-i linisteasca, zicandu-le ca probabil organul cu pricina a fost prins de cerul valului palatin din cauza tamponamentului folosit pentru oprirea sangerarii. Pentru ca nu au crezut explicatia medicului, parintii Flaviei au mers cu fetita la un cabinet particular. Fara sa stie de numele doctorului care a operat-o pe copila, medicul cabinetului, Teofil Pop, s-a uitat in gatul pacientei si a exclamat: ""Extraordinar, asta i-a taiat lueta! Asa ceva n-am mai vazut!"". Parintii au inlemnit. Din cauza lipsei luetei, fetita avea mari greutati in vorbire, iar mancarea ii curgea pe nas.

DE NOTA 10. Doctorul acuzat de malpraxis se mandreste cu diplomele sale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.