Politistii au gasit in numai trei zile 22 de minori disparuti. Toti fugiti de acasa. In cazul Andreei Simon, fetita de 9 ani disparuta din Miercurea Ciuc la 15 decembrie anul trecut, suspiciunile sunt insa altele... DELASARE. Fratii Gabor Preda (12
Politistii au gasit in numai trei zile 22 de minori disparuti. Toti fugiti de acasa. In cazul Andreei Simon, fetita de 9 ani disparuta din Miercurea Ciuc la 15 decembrie anul trecut, suspiciunile sunt insa altele...
DELASARE. Fratii Gabor Preda (12 ani) si Gabor Lajos (4 ani) din comuna Zetea, jud. Harghita, fusesera lasati de parinti in perioada 27 noiembrie-8 decembrie 2005 in grija altei persoane. Cand s-au dus sa-i ia, nu i-au mai gasit. In seara zilei de 28 noiembrie, fratii au fost depistati de politistii de la TF intr-un tren din Gara Iasi. Au fost dusi imediat in Centrul de Primire Minori Iasi. Abia pe 17 aprilie 2006 asistentii sociali de aici au cerut ajutorul politiei pentru identificarea lor. A doua zi au fost recunoscuti de politistii de la Urmariri. Baietii, dati in UG din ianuarie 2006, pe baza unor portrete-robot, nu erau la prima fuga de acasa. Fiind lipsiti de supraveghere (parintii au fiecare cate un handicap), cei doi au mai fost plecati, dar pentru scurt timp. Politistii au solicitat Directiei pentru Protectia Copilului Harghita o ancheta sociala.
CAUZE. In ultimele patru luni, numai la IJP Galati s-au inregistrat 44 de disparitii de minori (24 de baieti si 20 de fete). Sase minori au varsta cuprinsa intre 5-10 ani, iar 29 intre 10 si 15 ani. In 20 din cazuri, minorii nu erau la prima plecare de acasa, iar in 5 - ei savarsisera fapte penale. Un studiu realizat pe baza acestor cazuri de IJP Galati arata ca disparitiile sunt cauzate de lipsa unei comunicari autentice cu parintii; acumularea de absente si note slabe la scoala; teribilismul minorilor; cresterea influentei anturajului negativ. La aceste cauze se adauga si nivelul de saracie in care traieste o parte insemnata a populatiei, care determina neglijarea functiei de educare a familiei si plasarea acesteia la periferia preocuparilor fata de copii.
Pentru nesupraveghere, parintii nu pot fi sanctionati decat cu o amenda de pana la 600.000 de lei. Cei din centrele de plasament, desi au obligatia sa anunte politia de fiecare data cand primesc un minor, fac asta doar cand isi aduc aminte. Anchetele sociale la familiile minorilor fugari sunt facute pe sarite. Din toate aceste povesti, care pot avea uneori un deznodamant tragic, autoritatile responsabile nu se grabesc sa traga vreo morala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.