Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), si-a propus ca Autoritatea Electorala Permanenta sa devina o institutie care sa se ocupe de toate problemele electorale, inclusiv de control si de aplicarea sanctiunilor pentru partidele politice, in timp c
Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), si-a propus ca Autoritatea Electorala Permanenta sa devina o institutie care sa se ocupe de toate problemele electorale, inclusiv de control si de aplicarea sanctiunilor pentru partidele politice, in timp ce Curtea de Conturi va fi abilitata sa faca verificari numai in ceea ce priveste utilizarea subventiilor primite de partide de la stat.
Declaratiile ministrului Justitiei acordate Antenei 3 vin in contextul adoptarii de catre Guvern a proiectului de lege privind finantarea partidelor politice. Acest proiect de lege prevede obligatia prezentarii listei complete a surselor de finantare, reduce plafonul maxim al cotizatiilor si schimba autoritatea de verificare a finantarilor - Autoritatea Electorala Permanenta.
OBLIGATII SI SANCTIUNI. Partidele vor fi obligate, conform noilor prevederi, sa prezinte lista completa a surselor de finantare si nu doar date referitoare la donatiile de care au beneficiat. Nivelul maxim al cotizatiilor platite de membri a fost redus la 12 salarii minime brute pe economie. De asemenea, donatiile mascate trebuie dezvaluite de catre partidele politice.
La capitolul sanctiuni, proiectul de lege prevede cresterea pana la 300-500 de milioane de lei vechi a cuantumului amenzilor pentru nerespectarea legislatiei de catre partidele politice. Proiectul aprobat de Guvern va fi supus dezbaterii in Parlament. Monica Macovei a sustinut insa ca ii este teama de ce se va intampla in Parlament, deoarece ""partidele nu vor fi fericite la atata transparenta"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.