In prag de Sarbatori Pascale, mii de oameni din 12 judete riverane Dunarii stau cu sufletul la gura ca agoniseala de-o viata s-ar putea duce pe Apa Sambetei, in timp ce sute de familii au plecat fortate, in pribegie. Ministrul Mediului, Sulfina Ba

In prag de Sarbatori Pascale, mii de oameni din 12 judete riverane Dunarii stau cu sufletul la gura ca agoniseala de-o viata s-ar putea duce pe Apa Sambetei, in timp ce sute de familii au plecat fortate, in pribegie.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a vizitat ieri zona indiguita Bratesul de Jos, dig situat intre Prut si Dunare.
STABILIZARE. Dupa ce apele Prutului au amenintat digul Bratesul de Jos, din judetul Galati, interventia oamenilor pentru a consolida stavilarul a dus la stabilizarea situatiei. Ieri, in zona a sosit ministrul Mediului, Sulfina Barbu, recomandand monitorizarea permanenta a zonei si cantonarea de persoane care sa anunte orice schimbare de situatie. ""Am fost exact pana in zona critica, unde o portiune de aproximativ 500 de metri s-a consolidat tot digul. In momentul acesta, situatia este stabilizata, dar raman in continuare echipele aici. Este foarte important sa se monitorizeze in continuare zona, sa ramana in supraveghere cu Inspectoratul Politiei de Frontiera, cu jandarmii si cu oamenii de la Apele Romane. Orice schimbare de situatie trebuie imediat anuntata pentru interventie. Sunt depozite intermediare de material. Au material geotextil la dispozitie, saci, depozite de pamant, de nisip care au fost facute preventiv in zona de interventie"", a precizat Sulfina Barbu.
IN SCADERE. Prognozele arata tendinta de scadere a cotelor apelor care pana acum cateva zile amenintau sa se reverse. ""Actualele prognoze spun ca suntem pe o tendinta de scadere, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne relaxam. Pana nu vom fi la cote sigure care sa nu ne mai creeze probleme, nu ne putem relaxa, chiar daca va fi si in cursul zilelor de sarbatori. Trebuie sa ramanem pe pozitie. Prognozele favorabile vin practic de luni, cand se anunta o perioada calda si fara precipitatii"", a anuntat ministrul Sulfina Barbu.
RENATURARE. Zonele care candva au fost acoperite cu apa si desecate pentru a fi integrate in agricultura sunt acum subiect de discutie la nivel inalt, chiar daca primele abordari au dus la dispute declarative intre judetele Galati si Tulcea. ""Vom lua in calcul nu numai in zona de peste Dunare, ci si in zona de aici o probabila renaturare. Am discutat deja cu domnul prefect acest aspect si il analizam ca si zona de pe bratul drept al Dunarii, din zona Galati, dar acolo posibilitatea, in momentul de fata, este doar de executare a unui bolder, avand in vedere ca in zona respectiva pot fi afectate locuinte din mai multe localitati. Trebuie sa protejam casele oamenilor"", a concluzionat Sulfina Barbu.

DEZASTRU. Un fotograf amator ne-a trimis ieri cateva
imagini surprinse in municipiul Braila si in satele limitrofe


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.