Friptura de miel, oua, cozonac... Dar si fructe si legume proaspete! Mese cat mai multe, dar portii cat mai mici! Acestea sunt regulile pe care trebuie sa le respectam la masa de Pasti. Prin traditie, masa pascala este bogata in alimente grele: friptura, drob, cozonac, oua. Din acest motiv, regula numarul 1 in aceasta zi de sarbatoare este evitarea exceselor de orice tip. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam putin si des, sa alternam cruditatile cu mancarurile gatite. Inainte de masa festiva este bine sa mancam o salata de legume, iar dupa masa - un fruct crud (ananas, kiwi, mar), care usureaza digestia. ""Tendinta de a manca mai picant si mai gras decat de obicei poate determina tulburari la nivelul ficatului si al vezicii biliare. Friptura, maionezele, cozonacul, produsele de patiserie sunt foarte satioase, insa din cauza grasimilor continute pot provoca indigestii, colici biliare"", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Ce poate fi mai apetisant pe masa de sarbatoare decat friptura de miel?! Atentie insa! Carnea trebuie sa provina de la un miel intre 10 si 14 kilograme. Carnea de la miei mai mici de 10 kilograme este bogata in purine - reziduuri metabolice, toxice pentru organismul uman. Din cauza purinelor, carnea de miel nu le este recomandata persoanelor care sufera de hiperuricemie (crestere a nivelului de acid uric in sange, care provoaca guta si calculii biliari). De asemenea, mielul este mai greu de digerat. Din acest motiv, cei care se stiu cu probleme digestive, dar si copiii sub varsta de 10 ani vor gusta doar friptura traditionala. Organele de miel folosite pentru pregatirea drobului au un continut de purine mai mare decat carnea. Solutia pentru ca drobul sa fie digerat mai usor: cat mai multa verdeata in compozitie. FARA GRASIME. Celor care au probleme digestive, hepaticilor le este recomandata asa-numita carne alba - pui, curcan, peste. Friptura de curcan este alegerea potrivita pentru aceste categorii de pacienti. Prin comparatie cu carnea rosie, carnea alba are avantaje clare: mai multe proteine, mai putine grasimi, mai usor de digerat. De asemenea, este una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, este bogata in fier, zinc si magneziu. ""Daca o degresam si daca nu este sarata, carnea de curcan este ideala pentru o masa de sarbatoare"", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Alcool - Putin vin nu strica
de STELUTA INDREI