Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale da in judecata majoritatea spitalelor pentru plata datoriilor si a penalitatilor de intarziere pentru arieratele anilor 2004 si 2005, pe care autoritatile refuza sa le achite. Asociatia Furnizorilor de P

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale da in judecata majoritatea spitalelor pentru plata datoriilor si a penalitatilor de intarziere pentru arieratele anilor 2004 si 2005, pe care autoritatile refuza sa le achite.

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) cere primului ministru sa aprobe alocarea celor 90 de milioane de lei noi reprezentand datoriile spitalelor pe anul 2004, in caz contrar Guvernul fiind obligat sa achite si penalitatile de intarziere. AFPM spune ca Ministerul Sanatatii minte cand sustine ca in 2006 nu s-au mai inregistrat datorii, in conditiile in care numai de la inceputul anului si pana acum spitalele au adunat datorii de aproxiamativ 500 de miliarde de lei. Datoriile din 2005 sunt urmare a lipsei de disciplina in achitarea in termenul legal, de 60 de zile, a contractelor dintre furnizorii de produse medicale si unitatile spitalicesti. Astfel, datoriile totale din 2004 pana in prezent, pe care spitalele le au la furnizorii de produse medicale, depasesc 900 de miliarde de lei.
SESIZARE. Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului, AFPM precizeaza ca ""la ora aceasta exista hotarari judecatoresti privind executarea silita, pronuntate impotriva mai multor spitale din tara. Sumele ce vor trebui platite de aceste spitale includ si penalitatile de intarziere, care se ridica la 70%-80% din valoarea datoriei. Guvernul pe care il conduceti va trebui sa aloce sume suplimentare pentru respectarea hotararilor judecatoresti"".
""Urmand sfatul ministrului Nicolaescu, am dat in judecata spitalele care au datorii. Este vorba de aproximativ trei sferturi dintre spitalele din tara noastra"", precizeaza Ion Ciceala, directorul AFPM. Un exemplu este Spitalul de Urgenta Galati, ce va fi executat pentru o suma totala de 11 miliarde ROL, reprezentand arierate ale anului 2004 si penalitatile de intarziere, la care se adauga 550 de milioane reprezentand cheltuielile de judecata.
AFPM atrage atentia ca situatia s-a deteriorat si mai mult, deoarece la rectificarea bugetara de anul trecut Guvernul nu si-a tinut promisiunea de a achita integral datoriile. In ultimul trimestru al anului trecut, furnizorilor de produse medicale li s-au repartizat doar 400 de miliarde de lei din 1.300 de miliarde de lei, intrandu-se in 2006 cu datorii.
In felul acesta, Guvernul ii ""sanctioneaza"" pe furnizorii de produse medicale, adica pe cei care au mentinut in viata sistemul sanitar in ultimii patru ani, livrand spitalelor marfa pe datorie, semnaleaza AFPM.
In opinia directorului AFPM, Ion Ciceala, in prezent majoritatea spitalelor functioneaza la cota de avarie. Asa se explica motivul pentru care rudele persoanelor spitalizate cumpara multe dintre produsele sanitare necesare pentru efectuarea unei interventii chirurgicale.

RUSINE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.