Criticat din toate partile, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a profitat de declaratiile incurajatoare facute de seful Casei Albe la adresa lui si a iesit la contraatac. Preocupat de siguranta americanilor si mandru de deciziile

Criticat din toate partile, secretarul american al Apararii, Donald
Rumsfeld, a profitat
de declaratiile incurajatoare facute de seful Casei Albe la adresa lui si a iesit la contraatac.

Preocupat de siguranta americanilor si mandru de deciziile luate pana in prezent. Asa s-a declarat, intr-o conferinta de presa, secretarul american al Apararii, confruntat cu tot mai multe voci care ii cer demisia sau demiterea. Donald Rumsfeld a pus criticile care i se aduc pe seama viziunii conservatoare a generalilor in retragere, nemultumiti, spune el, de procesul de modernizare a armatei pe care l-a initiat. ""Schimbarile sunt dificile, dar absolut necesare. Este important sa transformam acest minister si e normal sa existe oameni carora nu le convine acest lucru si care se plang"",
le-a spus Rumsfeld jurnalistilor care l-au luat la intrebari cu privire la cei care nu il mai vor la sefia Pentagonului.
MOMENT DELICAT. Situatia in care se afla Donald Rumsfeld este destul de delicata, comenteaza CNN si International Herald Tribune. Dupa ce un grup de generali in rezerva, incluzand fosti combatanti din Irak, a solicitat inlaturarea sa, noul sef al administratiei prezidentiale a agitat si mai tare apele, spunand ca vor avea loc schimbari importante la varful ierarhiei administrative a SUA. La toate acestea se adauga nemultumirea sporita a populatiei fata de prezenta americana in Irak si scaderea dramatica in sondaje a presedintelui Bush.
REALIZARI. In acest context, Rumsfeld le-a dat jurnalistilor cat mai multe detalii atat despre nivelul preocuparii sale fata de securitatea tarii, cat si despre realizarile din mandatul sau. Enumerandu-le realizarile, el s-a referit in special la reformarea NATO si la sporirea efectivelor fortelor speciale.
Desi Bush tocmai a reafirmat ca ""Rumsfeld face o treaba grozava"", criticii sunt insa de parere ca esecurile secretarului Apararii ii depasesc cu mult succesele.
Potrivit AFP, ei il acuza ca a fost ignorant, ca a refuzat sa asculte parerile unor militari de cariera cu privire la strategia din Irak, care
l-au avertizat ca va fi nevoie de mult mai multi militari pentru a ocupa tara. Scandalul din 2004 de la inchisoarea Abu Ghraib, care a scos la iveala abuzuri grave asupra prizonierilor, ar fi fost, de asemenea, un motiv bun pentru ca Rumsfeld sa isi dea demisia, scrie si Washington Post. Cotidianul subliniaza insa ca, daca seful Pentagonului ar renunta la post acum, in urma presiunilor exercitate de unii militari, el ar stabili ""un precedent periculos"".
PRECEDENT. Intr-un comentariu al CNN se arata ca cei care doresc debarcarea lui Rumsfeld spera ca plecarea lui va duce la o noua abordare a politicii privind Irakul. Asa s-a intamplat in timpul razboiului din Vietnam, cand schimbarea secretarului Apararii a determinat si modificarea strategiei, si trecerea de la atac la negociere.

DEMITERI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.