Proaspat picat la ""proba decretului prezidential"" de numire la sefia Sectiei Parchetelor Militare (SPM), procurorul militar Vasile Doana a intrat acum sub lupa inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Anchetator in cadrul Dire
Proaspat picat la ""proba decretului prezidential"" de numire la sefia Sectiei Parchetelor Militare (SPM), procurorul militar Vasile Doana a intrat acum sub lupa inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Anchetator in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), colonelul Vasile Doana risca sa afle ca, la capatul verificarilor preliminare dispuse ieri de CSM, impotriva lui ar putea fi declansata actiunea disciplinara. Sectia de procurori a Consiliului a dispus Inspectiei Judiciare sa faca verificari referitoare la modul in care au fost solutionate anchetele pe care acesta le-a facut in decursul timpului. ""Sunt verificari prealabile, pentru a se stabili daca sunt sau nu motive de natura sa atraga declansarea unei actiuni disciplinare"", ne-a spus purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu, precizand ca CSM s-a autosesizat cu privire la aspectele semnalate de presa.
Cu o zi inainte de decizia CSM, ziaristul Mircea Toma a criticat, intr-o conferinta de presa, faptul ca un dosar privind activitati ilegale derulate intre diferite firme si rafinarii a fost preluat de la procurorul Vasile Doana de procurorul sef Doru Tulus, de la o alta sectie a DNA. Ziaristul Mircea Toma i-a atribuit lui Doana un rol de ""avertizor de integritate"" in scandalul Rafo - Interlink. Jurnalistul Mircea Toma de la Academiei Catavencu a dat de inteles ca el ar fi aflat acest lucru la data de 7 aprilie anul curent, cand s-a intalnit cu procurorul Doana si cu Mihai Anitei, inculpat in dosarul RAFO, intr-un bar din Capitala. Toma a sugerat colegilor prezenti la conferinta ca dosarul ar fi fost luat de la Doana in scopul musamalizarii. Si apoi el a dezvaluit cateva nume si cateva ""spagi"", dar jurnalistul nu a prezentat si probe in sustinerea afirmatiilor sale. Biroul de presa al DNA a respins acuzatiile ziaristului, catalogandu-le ca ""nereale"" si ""complet gratuite"", si a aratat ca procurorul Doana si-a declinat singur competenta de solutionare a dosarului.
SUGESTIONAT. Interesant este faptul ca nu este prima data cand procurorul Doana isi declina competenta de solutionare. Atunci cand a fost audiat in calitate de candidat la sefia SPM, el a declarat in fata membrilor Sectiei de procurori din CSM ca a simtit de-a lungul carierei sale presiuni ce ar fi fost exercitate in anumite dosare. El a dat vina pe vechea conducere a PNA, care i-ar fi luat dosarul RAFO. Intrebat cum s-a intamplat acest lucru, Doana a precizat ca i s-a sugerat sa-si decline competenta. Ceea ce a si facut: s-a lasat sugestionat. Seful statului, Traian Basescu, le spunea magistratilor intr-una din intalnirile oficiale ca in activitatea lor sa nu se lase sub nici o forma influentati ori sugestionati. CSM a refuzat sa-l recomande pe Vasile Doana pentru sefia SPM, avizand negativ propunerea ministrului Justitiei. Presedintele Basescu a refuzat si el sa semneze decretul de numire. (Violeta Fotache)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.