Pana la raportul din mai, parlamentarii europeni vor avea si ei un cuvant de spus asupra pregatirii Romaniei si Bulgariei cu ocazia sesiunii plenare din 26-27 aprilie. In ultima luna, in Romania si Bulgaria s-au perindat comisarii europeni
Pana la raportul din mai, parlamentarii europeni vor avea si ei un cuvant de spus asupra pregatirii Romaniei
si Bulgariei cu ocazia sesiunii plenare
din 26-27 aprilie.


In ultima luna, in Romania si Bulgaria s-au perindat comisarii europeni ca la ""sfintele moaste"" pentru a-si nota ultimele impresii care vor fi incluse in raportul de monitorizare al Executivului de la Bruxelles. Dar pana si ochiul critic al oficialilor Comisiei va fi la randul sau supus unei tirade de intrebari de catre europarlamentari pentru ca Legislativul de la Strasbourg sa fie in cunostinta de cauza asupra evolutiei celor doua state.
PROCEDURA. Stadiul pregatirilor Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii europene va fi dezbatut de membrii Legislativului de la Strasbourg la sfarsitul acestei luni. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, nu va mai prezenta evaluarea Comisiei doar in fata parlamentarilor din Comisia pentru Afaceri Externe, ci in cadrul plenarei din 26-27 aprilie. Aceasta este solutia la care au recurs oficialii europeni pentru a se asigura ca Parlamentul va avea un cuvant important de spus privind aderarea celor doua state. Initial trebuia ca raportorii pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici si Geoffrey van Orden sa faca un raport la raportul intermediar prezentat de Olli Rehn.
OLLI, ""INTEROGAT"". Totusi, eurodeputatii au mers pe principiul ""sa nu complicam si mai mult lucrurile"" si au hotarat pe 5 aprilie ca se vor multumi doar cu interpelarea comisarului pentru Extindere. Oficialului Comisiei i se vor pune cinci intrebari semnate, ""la comun"", de seful comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, si de Moscovici si van Orden.
MOMENTUL ADEVARULUI. ""Avand in vedere progresele realizate de Bulgaria si Romania pentru indeplinirea cerintelor din Tratatul de Aderare, poate Comisia confirma ca reformele in cele doua tari decurg in asa fel incat ele sa fie pregatite pentru aderare pana la 31 decembrie 2006, in ciuda unor probleme inca nerezolvate care ar putea solicita masuri speciale?"" Asa suna una din intrebarile celor trei eurodeputati care vor astepta sa primeasca garantii ferme de la Comisie in cazul in care se decide mentinerea datei de aderare a Romaniei si Bulgariei tot la 1 ianuarie 2007. Intrebarile oficialilor vor sa scoata din nou in evidenta ""in special reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si lupta impotriva crimei organizate, care sunt problemele inca nerezolvate pentru care trebuie eforturi mai mari si rezultate concrete"". Brok va cere, de altfel, ""clarificari"" privind clauzele de salvgardare la care Comisia se gandeste sa le activeze in domeniul Justitiei si al Afacerilor Interne.
In plus, comitetul de Afaceri Externe al Legislativului european va propune crearea unui ""sistem strans de monitorizare"" in primii trei ani de aderare pe parcusul carora clauzele de salvgardare sa fie activate. Ultima intrebare care ii va fi adresata lui Olli Rehn se refera la natura rapoartelor din mai si noiembrie si la data aderarii celor doua state, doua aspecte care sunt necunoscute pana si deputatilor europeni. Oare va raspunde Rehn tot prin celebra sintagma ""aderarea in 2007 este fezabila""?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.