Mii de oameni din satele doljene au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, dupa ce autoritatile locale au pierdut lupta cu Dunarea. Noroi jos, ploaie de sus. Asa arata ""casa"" in care locuiesc mii de oameni din satul doljean Rast. Fugiti din

Mii de oameni din satele doljene au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, dupa ce autoritatile locale au pierdut lupta cu Dunarea.

Noroi jos, ploaie de sus. Asa arata ""casa"" in care locuiesc mii de oameni din satul doljean Rast. Fugiti din calea apelor Dunarii cu cateva lucrusoare, oamenii s-au asezat pe campurile din preajma satului. Unii au primit cate un cort, altii si-au incropit adapost din cativa pari pe care au intins nailoane. Pe drum, dinspre Rast, vin carute incarcate cu paturi si mobilier vechi - ce au mai putut scoate din casele in care apa trece de un metru.
CAD CASE. ""Nea Florea, nea Florea, a ajuns apa si la casa mea?"", ""Cum e, a trecut de al treilea rand de casi?"" - intampina femeile una din carutele care ies din sat. ""La voi a ajuns in gradina... la alde Maria nu se mai vede nimic in curte, la voi a cazut spatele casii, la voi s-a lasat zidul de la strada, la voi n-a cazut, dar e gata..."", le explica omul pe rand.
""Doamne, cine-mi mai face mie odaie? Mi-au zis sa tac, ca-mi fac doua camere, dar le-am vazut?"", incepe sa planga o batrana. Are 700.000 de lei pensie de la CAP. Dupa cateva secunde, oamenii trec de la disperare la revolta. ""Fi-le-ar pomana a dracului de nenorociti! Ca pentru stiucile si carasii lor de la Dunareni am ajuns sa dormim pe camp la batranete"", izbucneste o femeie. Mai toata lumea din sat e convinsa ca digul a fost spart in dreptul lor pentru a proteja fermele piscicole de la Dunareni si Nedeia. Autoritatile locale neaga insa acest lucru.
NADUF. ""Sa vina cucoana aia Sulfina, ca ma infig eu in parul ei si o trag prin tot satul"", isi varsa alta batrana ramasa fara casa naduful. ""Lasa, ca te bat mascatii, n-ai mata cum sa ajungi la ea"", incearca sa o tempereze una mai tanara. ""Eu nu mai am ce pierde, sa vina cu mascati cu tot, ca-i arat eu...""
""Lua-i-ar dracua€™, ca stiu doar sa se plimbe cu elicopterele pe aici"", se supara un satean. ""Sa le spuneti ca le dorim de Pasti ce avem noi acum"", adauga altul. ""Nu stie marimea de la Bucuresti ce pata (n.r. - pateste) satul"", concluzioneaza o femeie, suparata ca autoritatile i-au uitat.
Cele cateva masini de armata aduse in sat abia fac fata nevoilor satenilor, care incearca sa scoata ce mai pot din casele inundate.
CIMITIRUL. Nici mortii nu mai au liniste. Din cimitir se mai disting doar varfurile crucilor. Oamenii spun ca au vazut bucati din sicrie plutind pe apa. ""Nici mortii n-avem unde sa-i ingropam! Pe un vecin care a murit l-a dus la Piscu Vechi, iar pe o femeie a aruncat-o armata ca pe un caine in groapa. Ca o lasasera singura in casa si plecasera, de frica apei"", povesteste o femeie din Rast.
Oamenii carora nu le-a intrat apa in casa stau pe la porti si asteapta vesti. ""Mai creste, ce zic de la Bucuresti, intra apa si la noi?"", ne intreaba disperati oamenii.
NEGLIJENTA. Desi Dunarea a scazut, apa care se strecoara prin spartura din dig intra si cu mai multa furie in sat si acopera centimetru cu centimetru de uscat. ""Oamenii au furat si au distrus canalele prin care era administrata apa din fluviu in momentul in care cresteau debitele. In sat nu s-a facut nici o lucrare de indiguire si toate canalele sunt colmatate"", explica un barbat care a venit de la Bucuresti sa-si salveze bunica, care locuieste in sat. ""Eu m-am nascut aici, in Rast. Acum 20 de ani exista o statie mare de care tineau alte sapte, prin care putea fi controlata apa in caz de pericol. Acum, acestea nu mai exista, au fost distruse. Iar satenii nu s-au ingrijit sa-si faca nici cel mai elementar sant. Dar... o mai fi si pedeapsa lui Dumnezeu"", concluzioneaza amar barbatul.
Aproape 4.000 de oameni din satele doljene Rast, Negoi si Catanele asteapta Sarbatorile pe camp. Masa lor de Pasti va fi o bucata de paine si o farfurie de fasole, primite de la bucataria de campanie a armatei.
Pentru oamenii din Rast, Saptamana Patimilor a inceput o data cu navala Dunarii. De incheiat, nu stie nimeni cand se va incheia...

Doljenii din Bistret nu vor sa-si paraseasca gospodariile

SPARTURA. Bresa din digul de la Bistret n-a putut fi acoperita. Militarii muncesc in zadar


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.