Ancheta despre abuzurile si ilegalitatile petrecute in sistemul pentru protectia copilului din judetul Arges, publicata saptamana trecuta, a declansat o furtuna mediatica. Trei televiziuni au preluat si ele cazul, o asociatie non-guvernamentala va mo

Ancheta despre abuzurile si ilegalitatile petrecute in sistemul pentru protectia copilului din judetul Arges, publicata saptamana trecuta, a declansat o furtuna mediatica. Trei televiziuni au preluat si ele cazul, o asociatie non-guvernamentala va monitoriza situatia, iar mai multe persoane care au avut sau au legatura cu cele intamplate s-au hotarat sa vorbeasca.

Adrian Macovei, directorul general al DASPC-ului judetean, institutia acuzata ca ar tolera ilegalitatile, ne-a invitat sa avem o discutie in biroul domniei sale. Cum el voia sa ne prezinte documente scrise, ne-am permis sa venim insotiti de documentele noastre vii: doctorita Alina Sendroiu, cea care a constatat violurile si maltratarile de la Rucar, asistenta sociala Monica Boboc, care ne-a povestit cele intamplate la Priboieni, si Marian Achim, baiatul de 23 de ani care a trecut prin cosmarul internarilor la psihiatrie, al constrangerilor si abuzurilor sexuale cat timp a fost internat in mai multe institutii asa-zis de protectie din Arges.
PERTRACTARI SI MACULATURA. Directorul Macovei, care ne astepta secondat de catre doua directoare de centru, isi propusese sa ne inhibe, inarmandu-se cu munti de dosare pline cu fituici, hartii si hartiute. Cum incepeam discutia unui subiect, din tabara adversa curgea o ploaie de ""documente"", unele dintre ele in totala neregula. In cazul lui Marian Achim ne-a fost prezentata o hartie de catre sectia de psihiatrie din Pitesti scrisa de cel putin doua maini diferite, lipsita de parafa si anexata la dosar fara vreun numar de inregistrare. Valoarea unui asemenea ""document"" este la fel de mare ca un decret de inaltare la rangul de baron, emis de un betiv care halucineaza, pe un servetel. Discutiile se impotmoleau in mod repetat atunci cand se pomenea despre date concrete, ajungeau intr-un punct mort cand se facea vorbire despre responsabilitati. In cazul Marian Achim, scuza era aceeasi: parte din fapte s-au petrecut inainte de infiintare din 1998 a DASCP, iar pe atunci minorul fusese scos din jurisdictia sistemului de ocrotire a copilului, unde a revenit, ca un caz nou, dupa ce Macovei a preluat institutia.
Vreme de trei ani, timp in care cosmarul psihiatric al baiatului a continuat, Marian s-a aflat sub tutela juridica a directiei lui Macovei. Acesta nu a putut sa ne explice coerent motivele pentru care Marian a fost plimbat prin toate colturile tarii, de la un spital la altul, desi existau institutii specializate si in Arges. Nu a avut un raspuns cand a fost intrebat de ce nu s-a interesat de tratamente aplicate minorului pe care-l avea in grija sau de competenta celor care l-au supus unor examinari psihiatrice. Si, nu in ultimul rand, Macovei a argumentat, mereu, ca a tratat punctual si nu evolutiv cazul Achim. Mai exact: a instrumentat dosarul doar de la momentul reincluderii sale in circuitul de ocrotire a copiilor institutionalizati. Directorul argesean nu a negat acest viciu de procedura psiho-pedagogica.

PLASAMENT. Presa locala a scris despre un viol petrecut
in centrul din Trivale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.