Site-ul Administratiei Prezidentiale publica incepand de astazi controversatele Legi ale securitatii nationale, obiectul unei reale batalii politice intre presedintele Basescu si PNL. Seful statului a decis sa raspunda solicitarii liberalilor d

Site-ul Administratiei Prezidentiale publica incepand de astazi controversatele Legi ale securitatii nationale, obiectul unei reale batalii politice intre presedintele Basescu si PNL.

Seful statului a decis sa raspunda solicitarii liberalilor de a face publice proiectele din pachetul legat de siguranta nationala, afisandu-le de astazi pe site-ul Presedintiei, insa numai dupa ce le-a adus la o forma pe care si-o ""insuseste personal"". Spre deosebire de forma lor initiala, pe care Basescu o descria drept ""draft"" si pe care nu dorea sa si-o asume, fiind vorba despre materiale propuse in mare parte de serviciile de informatii, actuala forma ar fi una elaborata la Cotroceni. ""Legea de securitate nationala a Romaniei este cea din 1991. De aceea mi s-a parut ca trebuie sa depasesc jocul politicianist legat de aceste legi. Nu am avut alta solutie decat sa mi le asum public sau, daca vreti, politic, lansandu-le in dezbaterea publica intr-o forma care sa nu mai sperie pe nimeni. (...) Constatand ca apelul meu la comisiile parlamentare de a le da o forma care sa fie pusa in dezbaterea publica a fost transformat intr-o batalie cu presedintele Romaniei, am luat decizia sa invit structuri ale societatii civile, sa apelez la ministere si la implicarea directa chiar a mea in aducerea acestor legi la o forma care sa poata fi supusa dezbaterii. Acum sunt proiecte pe care, personal, mi le insusesc"", a declarat presedintele dupa sedinta CSAT de ieri, precizand ca printre cei cu care a colaborat se numara German Marshall Fund, organizatie de prestigiu din SUA.
4 DIN 6. Timp de 30 de zile cele patru proiecte - Legea informatiilor si contrainformatiilor, Legea SRI, Legea SIE si Statutul ofiterului de informatii - sunt in dezbatere publica, dupa care Pachetul va fi asumat de Guvern. Celelalte doua legi din cele sase anuntate anterior, Legea apararii nationale si Legea privind sistemul national de management integrat al crizelor, sunt in elaborarea Guvernului.
""BUNA GUVERNARE"". CSAT a adoptat ieri si strategia de securitate nationala, fara nici o obiectie, a anuntat presedintele. El nu a ezitat sa ironizeze solicitarea premierului Tariceanu de a fi eliminata proasta guvernare ca amenintare la securitatea nationala. ""Am convingerea ca domnul prim-ministru a avut toata bunavointa, dar consilierii care i-au pregatit materialul nu au stiut ca acest concept, de buna guvernare, este inclus in tratatul constitutional si ca este un concept de baza al Constitutiei Europene si unul legat de tarile lumii a treia"", a spus Basescu. Ca atare, premierul ar mai fi ""tinut sa se renunte la un concept care este in Constitutia UE"".

LUPA PE ARHIVELE PCR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.