Noaptea cutitelor lungi de la Otopeni pare sa fi descatusat reforma in PSD. Proaspat reincarcat ca simbol moral si politic al stangii romanesti, dl Ion Iliescu a inceput sa se comporte ca un veritabil sef de partid. Astfel, domnia sa a stabilit cu pr
Noaptea cutitelor lungi de la Otopeni pare sa fi descatusat reforma in PSD. Proaspat reincarcat ca simbol moral si politic al stangii romanesti, dl Ion Iliescu a inceput sa se comporte ca un veritabil sef de partid. Astfel, domnia sa a stabilit cu promptitudine cine este responsabil pentru situatia PSD si cine are dreptul sa reprezinte partidul. Cu aceeasi promptitudine a inchis gura nemultumitilor si a pus capat oricarei tentative de a declansa dezbateri democratice in interiorul partidului. PSD s-a reformat si prin cooptarea in cercul interior al puterii a dlui Vasile Dancu, devenit un fel de umbra a dlui Geoana. Dar cea mai clara dovada a faptului ca promisiunile reformiste ale dlui Geoana se implinesc este alegerea dlui Marian Vanghelie in functia de presedinte executiv al organizatiei Bucuresti.
O data cu partidul se reformeaza si gandirea liderilor sai. Asa se explica revelatiile dlui Geoana care l-au ajutat sa descopere cat de mult a crescut dl Vanghelie din punct de vedere politic, ce bun organizator este primarul Sectorului 5 si cat de rai au fost cei care l-au facut pe ""Daniel"" sa sufere.
Invitat joia trecuta la Robert Turcescu, dl Geoana a avut posibilitatea sa revada pasaje suculente din discursurile omului politic Vanghelie. Exact acele pasaje in care excelentul organizator (de revelioane sau de ocupare a salilor de sedinta cu bodyguarzi?) urla ca dl Geoana este un ""ratat"" si un ""maimutoi implementat"". Care a fost reactia liderului reformist al PSD? Ciocua€™ mic si joc de glezne in jurul lui Daniel, asa cum se cuvine sa te comporti in fata unuia dintre simbolurile social-democratiei moderne, ba chiar europene.
In PSD lipsa de caracter devine dezgustatoare. La unii, se manifesta prin lipsa curajului de a spune deschis ce cred sau ce ii nemultumeste. La altii, prin complicitatea la executarea in stil mafiot a dlui Adrian Nastase, caruia ii datoreaza intrarea in partid, dobandirea unor functii de conducere in PSD, prezenta in Parlament sau in fostul guvern. Acestora li se adauga oportunistii, care sustin si aproba orice lider aflat pe val in speranta unei recompense cat mai mari. Dar nicaieri nu este mai vizibila decat in relatiile dintre liderii partidului. Pentru dl Iliescu, dl Geoana este un ""prostanac"". Altii pun la cale inlaturarea dlui Iliescu. Dl Rus vorbeste despre ""curvele"" din partid, domnia sa fiind, desigur, o fecioara. Se dispretuiesc si se barfesc reciproc, dar isi dau mana atunci cand trebuie aparate interese comune (vezi congresul din 2005).
Ce relevanta are, in acest context, faptul ca la PSD Bucuresti a fost aleasa vicepresedinta o tanara in varsta de 22 de ani si studenta in anul IV? Nu inteleg entuziasmul dlui Geoana, pentru care certificatul de nastere tinde sa devina criteriu de selectie, dar si un merit in sine. Luand-o pe urmele dlui Emil Constantinescu, cel care promitea 15.000 de specialisti, dl Geoana pluseaza cu ""o armata de tineri foarte bine pregatiti"". Cu alte cuvinte, liderul PSD vrea sa rezolve o problema de fond prin ascunderea ei in spatele unei imagini. Imaginea armatei de tineri, promisa la 2 mai (sper sa fie data, nu locul), imaginea organizatorului priceput, dl Vanghelie, imaginea liderului reformator si democrat, care nu impune rezultatul alegerilor in organizatii, dar care isi face colegii golani, dl Geoana.
E mai usor sa lucrezi la o imagine decat la identitatea unui partid. E mult mai simplu sa faci poze, fie si de grup, decat sa stabilesti pentru ce valori se lupta social-democratia. Sau ce inseamna, efectiv, social-democratia. E de preferat sa dai vacii cacao in speranta ca vei mulge ciocolata, decat sa accepti ca PSD este condus de oameni pe care nu-i leaga decat propriile interese. Si carora le va fi bine chiar si in situatia in care partidul va obtine 6% in alegeri. Dar cine stie, poate ca Daniel si Mircea vor reconstrui PSD-ul dupa chipul si asemanarea Sectorului 5. Ajutati de dnii Mitrea, Oprisan, Mazare, Hrebenciuc, Rus si Dancu. Ultimul pe lista, cu voia dvs., dl Iliescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.